Zonneallergie, wat is het en wat kun je er aan doen?

Geplaatst op: 27-04-2011

Zonneallergie, wat is het en wat kun je er aan doen?

Nu de zon veel schijnt krijgen ook veel mensen last van een zonneallergie maar wat is het precies en wat kun je er aan doen?

Polymorfe lichteruptie (PMLE)

Zonne-allergie, polymorfe lichteruptie (PMLE), is een reactie op de huid die ontstaat na blootstelling aan (zon)licht, de allergie ontstaat meestal binnen 24 tot 48 uur na blootstelling van zonlicht. Enkele uren na het zonnen worden delen van de huid rood en ontstaan er kleine jeukende pijnlijke bobbeltjes, bultjes, blaasjes, roodheid, zwelling of schilfering van de huid die pas na 7 tot 10 dagen zijn genezen.

UVA stralen

Een zonneallergie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor, begint meestal vanaf 15-jarige leeftijd en ontstaat vaker bij mensen met een lichte huidskleur. De belangrijkste oorzaak van een zonneallergie zijn de UVA stralen en een deel UVB stralen, zorg dus altijd dat je een anti zonnebrand kiest die een hoge UVA factor (minimaal SPF 30) bevat, de zgn sunblockers.

Verlichting bij zonneallergie

Laat de huid langzaam in het voorjaar wennen aan de zon en blijf uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur omdat de zon dan het sterkst is en bedek je lichaam zoveel mogelijk als je naar buiten gaat. Ook kunnen huidverzorgingsproducten en bepaalde medicijnen een allergische reactie van de zon geven. Er zijn verschillende producten die verlichting geven bij een zonneallergie zoals zonneblaasjesgel of Cardiflor Zon van VSM. Heb je twijfels over een zonneallergie neem dan contact op met de huisarts.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief