Wat doet Q10 precies voor ons lichaam?

Geplaatst op: 21-01-2011

Wat doet Q10 precies voor ons lichaam?

We zien, lezen en horen de laatste tijd veel over Q10, het zit in voedingssupplementen maar ook in huidverzorgingsproducten. Maar wat is het en wat doet het precies?

Co-enzym

Q10 is een co-enzym en dankt zijn naam aan zijn opbouw, omdat 10 dezelfde stukken molecuul aanwezig zijn in de staart. De Q wordt door scheikundigen Quinone genoemd omdat de kop van het molecuul Q10 bestaat uit een ring atomen.

Krachtige antioxidant

Het co-enzym Q10 is een vetoplosbare, vitamine-achtige stof die in alle menselijke en dierlijke cellen voorkomt. Het wordt aangemaakt in de lever maar naarmate we ouder worden vermindert de hoeveelheid Q10 in het lichaam. Q10 is een krachtige antioxidant die de cellen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen en is verantwoordelijk voor de energielevering in de cellen.

Energieverhogend

Q10 vergroot o.a. de weerstand in het lichaam, verbetert de stofwisseling van de hartspier, vertraagt het ouderdomsproces, verhoogt de energie, zorgt voor een gezond functionerend zenuw- en hersenstelsel, breekt gifstoffen af in de lever en helpt bij het behoud van gezond tandvlees.

Huidverzorgingsproducten

Q10 in huidverzorgingsproducten stimuleert de natuurlijke functie van de huid, verstevigt en zorgt voor een sneller herstel. Q10 zorgt voor het bestrijden van de rimpels en houdt de huid zacht en soepel. 

Voedingsmiddelen

Q10 komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor en zit o.a. in vlees, gevogelte, vis, sojabonen, noten, eieren, makreel, lever, gevogelte, sardines, varkensvlees, broccoli, spinazie en in volkorenproducten.

 

Q10 is een voedingssupplement. Lees voor gebruik de bijsluiter. Bij gebruik met medicijnen, overleg eerst met de arts.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief