Wanneer kies je nu voor een zalf, crème of gel?

Geplaatst op: 17-02-2011

Wanneer kies je nu voor een zalf, crème of gel?

Soms zijn uitwendige VSM producten verkrijgbaar in meerdere vormen, bijvoorbeeld crème, zalf, emulsie of gel. Maar wanneer kies je nu wat?

Het resultaat is gelijk

De werking wordt grotendeels bepaald door de tincturen (de actieve bestanddelen) in het product. Spiroflor SRL* gel werkt dus even goed als Spiroflor SRL* crème. Prrrikweg* gel heeft dezelfde werking als Prrrikweg* roller.

De smeerbare basis verschilt

  • De smeerbare basis verschilt natuurlijk wél, afhankelijk van de gebruikte hulpstoffen
  • Een zalf is gemaakt met een vette basis. Deze is met name geschikt voor een droge huid.
  • Een crème is minder vet en wordt sneller door de huid opgenomen. Dat is bijvoorbeeld prettig bij gebruik in het gezicht.
  • Een gel is niet vet, wordt gemakkelijk geabsorbeerd en droogt snel op.
  • Een emulsie bevat weinig vet en laat zich prima uitsmeren.

Droge huid?

Bij een droge huid heeft de vetste productvariant de voorkeur.Kies bij een natte aandoening voor de minst vette productvariant. Bijvoorbeeld bij droog eczeem Cardiflor* zalf en bij nattend eczeem Cardiflor* crème of emulsie.

Groot oppervlak?

Gebruik op grote huidoppervlakten bij voorkeur een gel, crème of emulsie. Bijvoorbeeld Calendulan* emulsie bij zonnebrand of Cardiflor* emulsie bij zonneallergie.

Wondje?

Een nog vochtig wondje laat zich prima ontsmetten met Calendulan* wondspray of gel. Een vette zalf ‘pakt’ minder goed in dit stadium. Zodra het wondje dicht is, werkt een zalf echter extra verzachtend.

Op het hoofd?

Gaat het om toepassing op het behaarde hoofd? Kies bij een natte huid, bijvoorbeeld bij een verwonding, voor een gel of een emulsie. Bij een droge huid, is zalf of crème een goede keuze.

Masseren?

Met een emulsie of een crème kun je beter masseren dan met een gel of een zalf. Kies om te masseren bij spierpijn dus voor Spiroflor SRL* crème.

*Homeopathisch geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief