Vrouwen die regelmatig zonnebaden leven langer

Geplaatst op: 07-12-2010

Vrouwen die regelmatig zonnebaden leven langer

Een belangrijke kankerspecialist beweert dat vrouwen die regelmatig zonnebaden langer leven.

Gezondheidsvoordelen

Volgens onderzoeker Hakan Olsson bewijst zijn onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van de blootstelling aan zonlicht meer doorwegen dan het gevaar op huidkanker omdat het lichaam door de zon vitamine D produceert wat voor een belangrijke bescherming biedt tegen bloedklonters, diabetes en sommige tumoren.

Beschermen tegen bloedklonters

Olsson zegt dat blootstelling aan de zon helpt beschermen tegen bloedklonters in het been, deze komen namelijk vaker voor in de winter dan in de zomer. Hij baseert zijn beweringen op een studie bij 40.000 vrouwen, dit spreekt waarschuwingen tegen dat het aantal gevallen van huidkanker stijgt door blootstelling aan de zon. Volgens zijn onderzoek leefden dames die regelmatig in de zon lagen namelijk langer.

Geen sluitend bewijs

Sinds 1980 is het aantal kwaadaardige melanomen, de dodelijkste vorm van de ziekte verviervoudigd en experts wijten dit aan zonnebanken en reizen naar tropische oorden. Expert Ed Yong zegt dat er geen sluitend bewijs is dat het beschermt tegen andere ziekten. Volgens hem is vitamine D wel belangrijk voor de gezondheid van de botten en is zon goed voor je zolang je maar voorkomt dat je verbrandt en een hoge beschermingsfactor gebruikt.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief