Vitaminesupplementen met B11 en B12 kan geheugenverlies tegengaan

Geplaatst op: 10-12-2010

Vitaminesupplementen met B11 en B12 kan geheugenverlies tegengaan

Uit een onderzoek die afgelopen woensdag bekend is gemaakt is aangetoond dat mensen die een hoog risico hebben op geheugenverlies dit kunnen verminderen door voedingssupplementen met vit B11 (foliumzuur) en vit B12 in te nemen.

De deelnemers die mee deden aan het onderzoek leden aan verschillende (lichte) vormen van psychische aandoeningen.

Betere scores

Gedurende een periode van twee jaar kregen 450 deelnemers per dag 400 microgram vit B11 en 100 microgram vit B12, de andere 450 deelnemers kregen een placebo. Om de twaalf maanden werden er testen uitgevoerd naar het geheugen en de mentale verwerkingssnelheid. Daaruit bleek dat de deelnemers tussen de 60 en 74 jaar beter scoorden in diverse testen dan de andere deelnemers.

Foliumzuur

Foliumzuur (B11) speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en is een wateroplosbare vitamine. Het is belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei en verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte van het bloed waardoor het de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex en is een wateroplosbare vitamine. Samen met vitamine B6 en B11 zorgt het voor de opname van ijzer door het lichaam en speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. B12 helpt bij de vorming van gezonde rode en witte bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief