Veel wandelaars van Vierdaagse te grote buikomvang

Geplaatst op: 26-07-2011

Veel wandelaars van Vierdaagse te grote buikomvang

De eerste resultaten zijn al bekend van het onderzoek die prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud is gestart onder de Nederlandse Vierdaagse wandelaars over hun gezondheid.

Online test en buikomvangmeter

Tijdens de 95ste editie van de Vierdaagse in Nijmegen kregen 30.000 Nederlandse Vierdaagselopers dit jaar op dinsdag, de eerste wandeldag een buikomvangmeter en werd gevraagd om hun buikomvang te meten. Ook kregen ze een online vragenlijst thuis over hun gezondheid die ze voor de Vierdaagse konden invullen. Ruim 10.000 mensen hadden de lijst ingevuld.

Kwart mannen te grote buikomvang

Uit de eerste resultaten blijkt dat een kwart van de mannen een gemiddelde buikomvang hadden van 96 centimeter waarvan ruim 24% van de mannen in de gevarenzone zaten, die hadden een omvang van 102 centimeter of meer. Bij de vrouwen was de gemiddelde buikomvang 85 centimeter, hiervan had 33% meer dan 88 centimeter wat de risicogrens is.  Te veel vet op de buik verhoogd het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

De effecten van bewegen

Prof. dr. Maria Hopman wil met haar team 30.000 wandelaars vijftien jaar volgen om de effecten van bewegen op de gezondheid in kaart te brengen. Jaarlijks worden een paar honderd Vierdaagselopers uitgebreider onderzocht op bepaalde risicofactoren, dit jaar lag de focus op de buikomvang van de lopers. Ze hoopt door de wandelaars jaren te volgen antwoorden te krijgen op bepaalde vragen, o.a. hoeveel je moet bewegen om bepaalde gezondheidsrisico's te voorkomen en hoe het bewegen een positief effect heeft op de gezondheid.

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief