Veel klachten over irritaties van cosmetica

Geplaatst op: 23-12-2010

Veel klachten over irritaties van cosmetica

Afgelopen jaar hebben de Voedsel- en Warenautoriteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een meldpunt van klachten over cosmetica ingesteld.

Onderzoek

Het is een onderzoek in samenwerking met aangesloten dermatologen, huisartsen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) waar met behulp van vragen informatie wordt verzameld over de klachten van cosmetica en welke producten irritaties geven.

Cosmetica

De producten die onder cosmetica vallen zijn o.a. make-up, geuren, huidverzorging, deodorant, mond, zeep, babyverzorging, zonnebrand en bad en doucheproducten.

Irritaties

Er zijn al meer dan duizend klachten binnen gekomen bij het meldpunt in een jaar tijd. De meeste klachten gaan over irritaties van de huid zoals rode bultjes, roodheid van de huid, uitslag en jeuk in gezicht, hals en oksels. De meeste irritaties worden veroorzaakt door oogmake-up en gezichtsverzorging. De klachten verdwijnen weer en zijn maar tijdelijk.

Rapport

Volgend jaar komt de RIVM met een rapport, het is nog niet duidelijk of het meldpunt blijft bestaan. Heb je ook klachten over cosmetica dan kun je ze melden op www.cosmeticaklachten.nl.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief