Vastzittende hoest en kriebelhoest

Geplaatst op: 18-01-2010

Vastzittende hoest en kriebelhoest

Hoesten is een beschermende reflex van de luchtpijp. Deze probeert alles wat irriteert of blokkeert te verwijderen.

Het kan dan gaan om ingeademd stof, maar ook slijm vanuit de longen of de neus. Hoest komt vaak voor bij griep of verkoudheid en bij nervositeit. Ook rokers hoesten veel, vooral 's ochtends. Hoest is dus geen ziekte, maar een symptoom. Om de hoest kwijt te raken moet de oorzaak worden behandeld.

Kriebelhoest en vastzittende hoest

Er zijn verschillende soorten hoest: droge kriebelhoest en vastzittende hoest. Kriebelhoest is het gevolg van prikkeling van de bovenste luchtwegen. Korte, droge hoest kan ontstaan door irritatie van de luchtwegen, bijvoorbeeld door tabaksrook of droge lucht. Bij droge hoest is er geen slijmvorming. Er ontstaat een kriebel die we door kuchen proberen kwijt te raken.

Vastzittende hoest

Bij vastzittende hoest is meestal sprake van veel slijmvorming. Dit slijm kan wit, bruin of geelgroen van kleur zijn en is soms erg taai. Slijmvorming is een gezonde reactie van het lichaam om geïnfecteerde cellen in de luchtwegen af te voeren.

Wat kun je zelf doen?

Bij hoest is het goed om veel te drinken zodat je minder last hebt van hoestprikkels. Rokerige ruimtes kun je het beste vermijden en rook liever zelf ook niet. Frisse lucht zorgt voor verlichting. Om sneller van je hoest af te komen kun je Tussistin siroop of zuigtabletten* gebruiken. Dankzij vijf verschillende bestanddelen werkt dit homeopathische geneesmiddel bij élke soort hoest.

Volwassenen

  • VSM Tussistin siroop*, bij vastzittende en kriebelhoest
  • VSM Tussistin zuigtabletten*, bij vastzittende en kriebelhoest

Kinderen

  • VSM Tussikind siroop suikervrij*, bij vastzittende of kriebelhoest
  • VSM Tussikind tabletten*, bij vastzittende of kriebelhoest

 

*Homeopathisch geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief