Uitspraak over vrije verkoop melatonine

Geplaatst op: 26-07-2013

Uitspraak over vrije verkoop melatonine

In juni zijn er n.a.v. het televisieprogramma De Vijfde Dag berichten verschenen over producten met melatonine met een dosis hoger dan 0,3 mg. Volgens deze berichten zouden de drogisterijbedrijven deze producten uit de schappen moeten halen en zouden deze producten alleen nog op recept beschikbaar gesteld worden.

Europese wetgeving

De drogisterijbedrijven waren vanuit IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) hier niet over geïnformeerd. Neprofarm en NPN (branchevereniging voor gezondheidsproducten) waren nog met de Overheid in gesprek over deze doseringen, omdat de genoemde dosering niet strookt met Europese wetgeving van de EFSA (European Food Safety Authority) en er geen duidelijke wetenschappelijke onderbouwing voor is.

Opheldering

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven en Neprofarm hebben IGZ om opheldering gevraagd. Daar is afgelopen week de afspraak uitgekomen dat de IGZ supplementen met minder dan 2 mg melatonine ongemoeid zal laten. Tegen hogere sterktes gaan ze handhavend optreden, te beginnen bij producten met de hoogste sterktes.

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief