Tips voor het kiezen van een goede zonnebril

Geplaatst op: 22-03-2011

Tips voor het kiezen van een goede zonnebril

Nu het lente is schijnt de zon feller en hebben we vaker een zonnebril op maar wat is nu belangrijk en waar moet je op letten en welke kleur glazen kiezen we?

Zorg voor volledige UV-protectie

Zonnebrillen zijn er in alle hippe kleuren, modellen en maten en is een belangrijk mode-accessoire. Het is heel belangrijk dat je een zonnebril draagt met volledige UV-protectie want als je ogen te lang worden blootgesteld aan het zonlicht heb je de kans op een ontsteking van het hoornvlies en oogbindvlies.

Ook kinderen een zonnebril!

Vergeet ook niet om bij (kleine) kinderen een bril op te zetten want hun ogen zijn erg kwetsbaar omdat het pigment in de ogen nog niet volledig is ontwikkeld en maakt het de nog zeer poreuze irissen extra kwetsbaar voor de straling wat op later leeftijd voor problemen kan zorgen.

UV 400 of 100% UV bescherming

Als je een bril kiest kijk of er op de zonnebril een sticker zit of een label waarop staat dat de bril voldoende bescherming biedt bij UV 400 of 100% UV bescherming geeft aan je ogen. Zorg dat de zonnebril groot genoeg is en zeker bij de slapen omdat het daar extra bescherming biedt zodat de staling niet langs, naast, boven of onder de bril komt bij de huid van je ogen. Je huid rond de ogen is namelijk erg dun en kwetsbaar waardoor je daar sneller rimpels krijgt.

Verschillende tinten glazen

Bij het kiezen van een bril zijn er ook een antal verschillende tinten glazen en heeft elke kleur weer een andere eigenschap. Kunstof en gespiegelde glazen hebben sneller krasjes waardoor je wazig kunt gaan zien.

  • Bruine glazen, gaan de verblindende zonnestralen tegen, vervormd de kleuren een beetje en geeft een rustig beeld
  • Groene glazen, filteren een deel van het blauwe licht, verminderd de verblinding van de stralen en zijn goed voor het contrast
  • Grijze glazen, werken tegen felle straling waardoor er geen kleurverandering is
  • Roze glazen, ideaal voor bij of op het water en zorgen voor een goed contrast voor objecten teggen blauwe (water of hemel) of groene achtergrond.
  • Gele glazen, filteren goed het blauwe licht ,de kleuren worden veel helderder en verscherpt het zicht in matige weersomstandigheden.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief