Te zoute maaltijd vermindert de doorbloeding

Geplaatst op: 03-03-2011

Te zoute maaltijd vermindert de doorbloeding

Wanneer je te veel zout binnenkrijgt kan dat je bloeddruk verhogen en de kans op hart-en vaatziekten vergroten. Maar te veel zout heeft nog meer schadelijke effecten voor de gezondheid...

Aders worden stugger

Volgens Australische wetenschappers kan te veel zout in voeding binnen 30 minuten tot een uur schade veroorzaken aan het hart, omdat de aders stugger worden en moeite hebben om het bloed door het lichaam te pompen waardoor het sneller kan leiden tot een hartaanval.

Sterk verminderde bloedstroom

De wetenschappers hadden 16 gezonde volwassenen getest door ze eerst maaltijden te laten eten met 4 g zout en daarna met 0,3 g zout. Voor en na elke maaltijd werd getest hoe soepel de bloedstroom was. Bij de maaltijden die gegeten waren met 4 gram zout bleek dat die testpersonen een sterk verminderde bloedstroom hadden dan na het eten van een maaltijd met 0,3 gram zout.

Maximaal 6 gram per dag

Ons lichaam heeft dagelijks minimaal 2 gram zout nodig, het advies per dag is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Gemiddeld wordt er in Nederland gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag genuttigd. Pizza bevat het meeste zout maar ook in brood en vooral kant-en-klaarmaaltijden zit vrij veel zout in.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief