Slikken van vit D tijdens zwangerschap kan ziektegevallen voorkomen

Geplaatst op: 10-05-2011

Slikken van vit D tijdens zwangerschap kan ziektegevallen voorkomen

Uit een onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht blijkt dat maar liefst een kwart van de pasgeboren baby's bij de geboorte een tekort aan vitamine D heeft.

Luchtweginfecties bij baby's

Bij een gebrek aan vitamine D wordt de kans in het eerste levensjaar op luchtweginfecties bij baby's vergroot. Tijdens het onderzoek werden 156 pasgeborenen onderzocht naar het vitamine D-gehalte van het navelstreng-bloed waarbij de kinderen ook een jaar lang werden gevolgd. Daarvan liepen achttien kinderen een ernstige infectie van de lagere luchtwegen met het RS-virus (virus die een infectie in de luchtwegen veroorzaakt) op, ook de kinderen met de laagste concentraties vitamine D bleken een zes keer grotere kans op een RSV-infectie te hebben (effect van vit D staat los van andere risicofactoren).

10 microgram vitamine D per dag

De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap van 10 microgram vitamine D per dag en zwangeren moeten zich aan de vitamine D-richtlijn houden. Door het onderzoek laten de onderzoekers zien dat het belangrijk is om vitamine D in te nemen omdat het ziektegevallen voorkomt, de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames voor jonge kinderen is RSV (Respiratoir syncytiaalvirus).

In de zomer concentratie hoger

Tijdens het onderzoek slikte maar 46 procent van de zwangere vrouwen vitamine D waarbij het gehalte vitamine D in het navelstrengbloed inderdaad hoger was. Van de pasgeborenen was bij 27 procent de concentratie vitamine D zo laag dat sprake was van een tekort. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van de zon, daarom is de concentratie hoger in de zomer dan in de winter.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief