Schadevergoeding winkeldiefstal nu ook voor buitenlandse daders

Geplaatst op: 28-03-2012

Schadevergoeding winkeldiefstal nu ook voor buitenlandse daders

De eis tot schadevergoeding van € 151,- die daders direct krijgen opgelegd van de winkelier zelf bij een winkeldiefstal wordt uitgebreid, nu kunnen ook winkeldieven uit aangrenzende landen worden aangepakt.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) komt hiermee tegemoet aan verzoeken van zowel ondernemers als politie om nog daadkrachtiger te kunnen optreden tegen winkeldieven.

Schadevergoeding van € 151,-

In winkels die deelnemen aan de HBD-regeling ‘Afrekenen met winkeldieven' moet een betrapte winkeldief een schadevergoeding van 151 euro betalen ter compensatie van de tijd die de winkelier kwijt is aan aanhouding en aangifte. Het HBD helpt winkeliers bij de afhandeling van de schadeclaim, die losstaat van een eventuele strafrechtelijke boete.

Hinder van diefstal buiten Nederland

Tot nu toe kon de schade alleen worden verhaald op daders met een verblijfadres in Nederland die op heterdaad werden betrapt. In de praktijk is gebleken dat er behoefte is de aanpak uit te breiden. Vooral de grensregio's ondervinden hinder van winkeldieven van net buiten Nederland. Daarom is nu een aanpassing gemaakt voor de direct aangrenzende landen: Duitsland en België.

Preventieve werking tegen winkeldiefstal

De effecten van de regeling blijken zeer positief. "Ondernemers krijgen nu daadwerkelijk iets terug wanneer zij een winkeldief aanhouden en aangifte doen. Het komt tegemoet aan het rechtvaardigheidsgevoel en het zorgt er voor dat men zich weer baas in eigen winkel voelt", aldus Hendrik-Jan Kaptein, hoofd afdeling bestrijding winkelcriminaliteit van het HBD. Ook blijkt het systeem zeer preventief te werken. Het aantal winkeldiefstallen neemt aanzienlijk af, zeker wanneer de regeling binnen een winkelgebied collectief wordt ingevoerd.

Ruim 4.000 claims ingediend binnen een jaar

Op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie introduceerde het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in maart 2011 de landelijke regeling ‘Afrekenen met winkeldieven'. Binnen een jaar zijn er meer dan 11.000 deelnemende winkels en zijn ruim 4.000 claims ingediend. De ervaring leert dat betrapte winkeldieven de schadevergoeding redelijk snel betalen. In tachtig procent van de gevallen wordt de ‘rekening' direct betaald. In de overige gevallen zet het HBD desnoods een deurwaarder in.

Gratis registreren

Registratie voor deelname aan de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven' is gratis. Na registratie ontvangt de winkelier een uitgebreid informatiepakket met posters en stickers voor in de winkel.

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief