Risico op darmkanker wordt verhoogt door rood en bewerkt vlees

Geplaatst op: 25-05-2011

Risico op darmkanker wordt verhoogt door rood en bewerkt vlees

Veel mensen eten veel rood en bewerkt vlees, vooral tijdens het komende barbecue seizoen, uit een nieuw onderzoek blijkt dat het veel eten ervan het risico op darmkanker verhoogt.

Beschadigen van DNA in cellen

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het World Research Cancer Fund (WCRF).  Rood vlees bevatten namelijk de stof heem, een ijzerrijke samenstelling die de productie van N-nitroso bestanddelen kan bevorderen en het DNA in de cellen kunnen beschadigen. IJzer kan de aanmaak van vrije radicalen bevorderen en zo aan de wand van de dikke darm schade veroorzaken.

500 gram per week

De wetenschappers hebben 263 wetenschappelijke studies naar darmkanker bestudeert waarvan bleek dat uit 24 studies bewezen was dat veel rood en bewerkt vlees eten schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Rood vlees is varkensvlees, rundvlees en lamsvlees, bewerkt vlees is gezouten, gerookt en bewerkt met conserveringsmiddelen. Het WCRF adviseert mensen om niet meer dan 500 gram per week te eten en het eventueel te vervangen door vis of kip.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief