Reisziekte: één van de minst leuke dingen aan de vakantie

Geplaatst op: 25-06-2013

Reisziekte: één van de minst leuke dingen aan de vakantie

Eind deze week vieren de eerste kinderen in Nederland alweer hun lange zomervakantie. Het moment voor veel gezinnen om er weer lekker opuit te trekken. Als het aan de kinderen ligt gaan we massaal op vakantie met het vliegtuig want de auto is een stuk minder populair onder hen (56% vs. 19%).

Dit blijkt uit een onderzoek van Kien in opdracht van Primatour en uitgevoerd in maart 2012 onder 590 Nederlanders van 16 jaar en ouder en april 2013 onder bijna 800 Nederlandse kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Top 3 bij kinderen

In de top 3 van vervelende bijkomstigheden van op vakantie gaan, staat op nummer 1 volgens de kinderen ‘het missen van huisdieren', gevolgd door ‘het lang stil moeten zitten tijdens de reis' en op 3 ‘reisziekte'. Ruim een derde van de huishoudens met kinderen (Nederlandse huishoudens met kinderen onder de 18 jaar) heeft last van reisziekte (wagen-, zee- en luchtziekte). Dat terwijl met de juiste voorbereidingen een reis niet verstoord hoeft te worden door reisziekte.

Voorzorgsmaatregelen

Het merendeel van de mensen die binnen het huishouden te maken hebben met reisziekte weet niet wat de oorzaak van reisziekte is en nog eens een derde weet ook niet wat je eraan kunt doen. 57% van de gezinnen, waarbinnen een gezinslid wel eens last heeft van reisziekte, treft dan ook géén voorzorgsmaatregelen bij het op reis gaan. Enkele eenvoudige maatregelen, zoals frisse lucht, afleiding en voldoende pauzeren kunnen al helpen bij reisziekte. Daarnaast kan een reistablet uitkomst bieden.

Oorzaak van reisziekte

Hoewel reisziekte vaak voorkomt bij kinderen, kunnen ook volwassenen er last van hebben. Je hoeft niet op vakantie te gaan om last te krijgen van reisziekte. Zowel bij korte als lange reizen kan reisziekte optreden, met meestal duizeligheid, misselijkheid en braken als gevolg. Reisziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. De hersenen zijn in de war omdat het evenwichtsorgaan beweging registreert, terwijl de ogen stilstand waarnemen. Dat kan bijvoorbeeld op zee gebeuren.

Tips om reisziekte te voorkomen

Op www.primatour.nl is meer informatie te vinden over reisziekte. Zo is er een online zelftest om erachter te komen of je last hebt van reisziekte en staan er eenvoudige tips om reisziekte te voorkomen.

 

Primatour is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief