Overvallen eerste maanden van dit jaar flink gedaald

Geplaatst op: 18-05-2011

Overvallen eerste maanden van dit jaar flink gedaald

De overvallen zijn de afgelopen vier maanden flink gedaald, een bevestiging dat de aanpak van de overvalcriminaliteit zeker werkt. Er worden extra maatregelen getroffen zodat de daling doorzet.

Daling van 14 procent t.o.v. 2010

Dit maakten minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en voorzitter Wientjes van VNO-NCW maandag bekend. Door extra maatregelen te treffen hoopt men dat de daling gaat doorzetten naar 34 procent minder overvallen. In Nederland waren in de eerste vier maanden van dit jaar 863 overvallen gepleegd terwijl dit in 2009 nog 1075 overvallen waren in de eerste vier maanden van het jaar. Ten opzichte van 2010 in die maanden gaat het om een daling van 14 procent.

Extra maatregelen nemen

Minister Opstelten gaat een aantal extra maatregelen nemen die ervoor moeten zorgen dat de daling doorzet naar 34 procent ten opzichte van 2009.

  • Per 1 augustus 2011 komt er een landelijk een Officier van Justitie die bij het Openbaar Ministerie de opsporing en vervolging van overvallers gaat versterken
  • Zo krijgen alle politieregio's vaste overvallenteams (zijn al actief in de politieregio's Haaglanden, Rotterdam en Midden West Brabant) die zorgen dat het aantal overvallen daalt en laag blijft
  • Het drieringenmodel wordt landelijk ingevoerd om zo de pakkans direct na een overval te vergroten (politie sluit de omgeving van een overval volgens een vast protocol in drie ‘ringen' af)
  • Het ministerie van Veiligheid en Justitie start samen met de juweliersbranche op een geheime locatie in Nederland een pilot met GPS-zenders (worden verstopt in dure sieraden en horloges)

 

Bijkomende kosten maximaal vergoed

Ook kunnen slachtoffers van een overval die preventieve maatregelen nemen zoals camera's, dievenklauwen of extra sloten de bijkomende kosten tot maximaal duizend euro vergoed krijgen. 

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief