Online hulp bij moeilijke en lastige woorden in bijsluiters

Geplaatst op: 19-12-2011

Online hulp bij moeilijke en lastige woorden in bijsluiters

Meer dan een derde van de Nederlanders heeft moeite om de bijsluiters van geneesmiddelen te begrijpen. In opdracht van Zelfzorg.nl onderzocht TNS NIPO hoe de consument omgaat met zelfzorgmiddelen en bijsluiters.

Het online BijsluiterWoordenboek biedt hulp bij het ontcijferen van moeilijke en lastige woorden van bijsluiters van geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn zonder recept.

Inzicht in moeilijke woorden

Bijsluiterwoordenboek.nl wordt gemiddeld door 12.000 unieke bezoekers per maand geraadpleegd. De zoekopdrachten bieden inzicht in de woorden die gebruikers van zelfzorggeneesmiddelen als moeilijk ervaren. Het woord ‘orodispergeerbaar' wordt veruit het meest gezocht. Deze informatie deelt initiatiefnemer Zelfzorg.nl met de producenten van zelfzorggeneesmiddelen, die daarmee hun bijsluiters kunnen verbeteren. Zo heeft de fabrikant van het betreffende geneesmiddel de van overheidswege verplichte aanduiding ‘orodispergeerbare tablet' verduidelijkt met ‘instant smelttablet'.

Onderzoek naar bijsluiters

In opdracht van Zelfzorg.nl onderzocht TNS NIPO hoe de consument omgaat met zelfzorgmiddelen en bijsluiters. Uit interviews met 535 mensen blijkt dat 96% van de consumenten de bijsluiter bij het eerste gebruik geheel of gedeeltelijk doorleest. 43% van de Nederlanders begrijpt soms enkele woorden of zinnen in bijsluiters niet. Dat was reden voor Zelfzorg.nl om Bijsluiterwoordenboek.nl te lanceren. De informatie in de bijsluiter is immers van groot belang voor veilig en effectief gebruik van zelfzorgmiddelen.

Top 5 van moeilijke woorden

De top 5 moeilijke woorden bestaat uit de volgende woorden: orodispergeerbaar, dispergeerbaar, keratolytisch effect, vochtretentie en antiflogistica. Bijsluiterwoordenboek.nl is naast een service voor consumenten ook bedoeld als een online onderzoeksinstrument naar de begrijpelijkheid van de gebruikte woorden in bijsluiters.

Gebruikers kunnen woorden toevoegen

Gebruikers van het bijsluiterwoordenboek kunnen het verzoek doen om een woord dat zij moeilijk vinden en dat nog niet in het woordenboek voorkomt, op te laten nemen. De website bevat namelijk een verzoekmogelijkheid. De redactie kan vervolgens de term en de bijbehorende toelichting toevoegen. De inhoud van het woordenboek groeit daardoor met de behoefte van de gebruikers mee.

Website makkelijk toe te voegen

Om veel consumenten in staat te stellen deze ondersteuning bij het lezen van bijsluiters te gebruiken, kan bijsluiterwoordenboek.nl gemakkelijk op andere websites embedded worden. Zo kan een apotheek, drogist, supermarkt of zorgverzekeraar Bijsluiterwoordenboek.nl gemakkelijk opnemen op hun website.

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief