Nieuw vastgestelde verpakkingsgrootte UAD paracetamol: 50 stuks

Geplaatst op: 19-12-2011

Nieuw vastgestelde verpakkingsgrootte UAD paracetamol: 50 stuks

Vorige week heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) definitief besloten om de verpakkingsgrootte van UAD-paracetamol (uitsluitend verkrijgbaar bij drogist en apotheek) te beperken tot maximaal 50 stuks.

Daarnaast wordt de 120 mg verpakking beperkt tot 16 stuks, waardoor ook de Sinaspril 20 stuks verpakking UA zal worden. Er geldt een uitverkooptermijn tot 10 januari 2013.

AV-paracetamol 500 mg

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven respecteert het besluit, maar plaatst wel een kritische kanttekening: als je de redenering van het CBG volgt, zou de verpakkingsgrootte van AV-paracetamol 500 mg (zonder enig toezicht te verkrijgen bij supermarkten en tankstations) ook verkleind moeten worden. Namelijk tot 6 of maximaal 10 stuks. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is dit echter niet nodig.

Waarom kleinere verpakkingen

Het CBG heeft de verpakkingsgrootte beperkt, omdat er steeds meer paracetamol wordt gebruikt en steeds meer meldingen zijn van overdosering. Het CBG is van mening dat een kleinere verpakking bijdraagt aan een vermindering van paracetamolmisbruik. Voorafgaand aan haar besluit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een consultatiebijeenkomst en een hoorzitting georganiseerd waar betrokken partijen (waaronder ook het CBD) hun visie hebben gegeven. Aanvankelijk wilde het CBG de verpakking beperken tot 48 stuks. Om praktische redenen en op basis van bezwaren van o.a. het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, heeft het CBG besloten om het maximum vast te stellen op 50 tabletten per verpakking en kunnen de huidige verpakkingen van 50 stuks paracetamol 500 mg gewoon in de winkels blijven.

Andere toedieningsvormen van paracetemol

Het CBG heeft haar besluit doorvertaald naar andere sterktes en toedieningsvormen zoals druppels en zetpillen. Een overzicht van de maximale verpakkingsgroottes van paracetamol staat op www.drogistensite.nl.

Toenemend gebruik

Als reden voor de beperking van de verpakkingsgrootte noemt het CBG het toenemend gebruik van paracetamol en de waargenomen stijging van meldingen van over¬dosering. Het CBG is van mening dat een kleinere verpakking zal bijdragen aan een vermindering van paracetamolmisbruik. Voorafgaand aan het besluit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een consultatiebijeenkomst en een hoorzitting georganiseerd waar betrokken partijen (waaronder het CBD) hun zienswijzen hebben ingediend.

Dit bericht is gewijzigt op 13 januari 2012 i.v.m. de uiterste verkoopdatum van de verpakkingsgroote van paracetamol.

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief