Nederlander consumeert te veel zout

Geplaatst op: 23-02-2012

Nederlander consumeert te veel zout

85 procent van de Nederlanders blijkt uit onderzoek te veel zout te eten, hiermee lopen ze een verhoogd risico op een hoge bloeddruk die de kans vergroot op een hartinfarct, beroertes en hart- en vaatziekten.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van VWS.

6 gram per dag

Op jonge leeftijd krijgen kinderen via voedingsmiddelen al te veel zout binnen, jongens gemiddeld 8,3 gram en meisjes 6,8 gram zout per dag. Bij volwassenen is dat bij de mannen gemiddeld 9,9 gram terwijl de vrouwen 7,5 gram zout per dag consumeren. De aanbevolen richtlijnen van zout is 6 gram per dag, bij langdurig gebruik van te veel zout vergroot het de kans op hart- en vaatziekten en beroertes. Per jaar overlijden 2500 Nederlanders omdat ze te veel zout eten.

Warme maaltijd bevat meeste zout

Het meeste zout wordt thuis geconsumeerd. Tijdens de warme maaltijd wordt het meeste zout gebruikt met 36 procent, gevolgt door de lunch met 31 procent. Belangrijke zoutbronnen zijn vleesproducten, smaakversterkers, kant-en-klare maaltijden, sauzen, kaas, brood, borrelhapjes en koekjes. Het is belangrijk om gezond en evenwichtig te eten en het zout zoveel mogelijk te beperken. Vorig jaar hadden Australische wetenschappers onderzocht wat de gevolgen waren van te veel zout in voeding.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief