Meer voorlichting over rol van fructose bij ontwikkeling van diabetes

Geplaatst op: 16-11-2011

Meer voorlichting over rol van fructose bij ontwikkeling van diabetes

Afgelopen maandag, 14 november werd wereldwijd aandacht besteed aan diabetes mellitus of ‘suikerziekte' tijdens Wereld Diabetesdag 2011.

Verhelst hamert op voorlichting

Momenteel hebben ruim 300 miljoen mensen last van diabetes, dit aantal zal de komende twintig jaar naar verwachting oplopen tot 438 miljoen. Dr. Geert Verhelst, voedingsdeskundige op het gebied van diabetes en een van Europa's toonaangevende holistische behandelaars van diabetes en verhoogde cholesterolwaardes wil in dit verband aandacht vragen voor de rol die fructose speelt bij de ontwikkeling van diabetes. Verhelst waarschuwt voor pandemie en hamert op voorlichting.

Aantoonbare studies

Verhelst: "Meer en meer wordt ingezien dat suiker een rol speelt bij de ontwikkeling van insulineresistentie, het voorstadium van diabetes. Niet alleen omdat het bijdraagt aan een overmatige calorie-inname en dus overgewicht, maar ook omdat het door zijn hoge fructosegehalte wezenlijk verschilt van andere koolhydratenbronnen zoals brood, pasta en aardappelen. Verschillende recente studies hebben bovendien aangetoond dat fructose een grotere rol speelt bij het optreden van insulineresistentie dan glucose. Hier wordt nog veel te weinig aandacht aan besteed, de voorlichting hierover schiet nog tekort. Terwijl het juiste dieet voor mensen met diabetes van levensbelang is en het de ontwikkeling van de ziekte vaak zelfs kan voorkomen."

Verandering van leefstijl

In Nederland leven naar schatting ruim 1 miljoen mensen met diabetes, waarvan zo'n 250.000 dit zelf nog niet weten. Dr. Verhelst: "Vooral bij mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, zoals mensen met overgewicht of met insulineresistentie, kan verandering van leefstijl voorkomen dat de ziekte ook daadwerkelijk ontwikkeld wordt. In dit stadium zijn voldoende beweging en gezonde eetgewoonten dan ook van levensbelang waarbij bij voorkeur alle soorten suiker en andere bronnen van fructose gemeden worden. De enige uitzondering hierop is fruit, omdat het aandeel van vezels daarin fructose onschadelijk maakt."

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief