Meer kennis over schimmels nodig in de voetzorgbranche

Geplaatst op: 16-08-2013

Meer kennis over schimmels nodig in de voetzorgbranche

Volgens Paul Verweij is het belangrijk dat de voetzorgbranche meer kennis krijgt over schimmels. Verweij is vooraanstaand mycoloog en hoogleraar Medische Microbiologie aan het UMC St. Radboud te Nijmegen.

"Schimmelinfecties van de voet en nagels komen steeds meer voor. Mensen kunnen er veel last van hebben. Kennis over de manier waarop een infectie plaatsvindt en hoe schimmels zich verspreiden, is onontbeerlijk voor voetzorgverleners."

Deskundig advies schimmelinfecties

Volgens Verweij is het belangrijk te begrijpen waarom een schimmelinfectie kan optreden, zodat kan worden voorkomen dat de infectie terugkomt: "Vaak zijn eenvoudige maatregelen voldoende om dit te bereiken. Daarnaast is het nuttig een mogelijke schimmelinfectie van de nagel te herkennen en te weten welke andere aandoeningen een vergelijkbare aantasting van de nagel kunnen geven. Dit is bij uitstek een deskundigheid die aansluit bij het vakgebied van de voetzorgverlener."

Voetcongres in Utrecht

Het Voetcongres, dat op zaterdag 28 september plaatsvindt in Muziektheater Vredenburg te Utrecht, is voor Paul Verweij dan ook een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor schimmels. "Ze staan zelden op de voorgrond en daarom zal ik iets vertellen over de wereld van schimmels. In het bijzonder natuurlijk over schimmels die infecties veroorzaken van huid en nagels. Waarom kunnen ze zo'n infectie veroorzaken en hoe doen ze dat? En op welke manier kunnen we vaststellen of er een schimmelinfectie is en hoe komen we er weer vanaf?" Deze en andere vragen zal Verweij beantwoorden tijdens het congres.

Achtergrond;

Toen hij als arts-microbioloog in opleiding stage liep op de afdeling bloedziekten kreeg Verweij voor het eerst aandacht voor schimmels: "Daar werden patiënten verpleegd met een ernstig verminderde weerstand en sommige kregen een schimmelinfectie. Het werd me duidelijk dat het erg moeilijk was om vast te stellen of een patiënt een schimmelinfectie had. Ook waren er maar heel weinig geneesmiddelen en die hadden vaak veel bijwerkingen. Veel patiënten met een ernstige schimmelinfectie overleden. In de afgelopen 20 jaar zijn veel vorderingen gemaakt bij de behandeling van deze patiënten en is de kans op overleven gelukkig verbeterd."

Onmisbare elementen

Verweij vervolgt zijn verhaal: "Aan de andere kant heb ik bewondering gekregen voor schimmels, omdat wij er veel goeds aan te danken hebben. Denk maar aan voedingsmiddelen als brood, kaas en bier. Schimmels en gisten zijn hierbij onmisbare elementen. Ook bepaalde antibiotica, waarmee we infecties door bacteriën kunnen behandelen, zijn afkomstig van schimmels. Schimmels zijn heel goed in staat om zich aan te passen aan zijn omgeving. Hierdoor heeft de schimmel met succes kunnen overleven in ons milieu. Natuurlijk hebben we in de geneeskunde vaak last van de schimmel en is er nog steeds veel onderzoek nodig om infecties door schimmels beter te kunnen behandelen."

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief