Lichttherapie werkt ook bij depressies

Geplaatst op: 10-01-2011

Lichttherapie werkt ook bij depressies

In de zomer voelen de meeste mensen zich fitter en actiever omdat de zon en het daglicht energie geeft. Uit een onderzoek blijkt dat lichttherapie niet alleen werkt bij winterdepressies maar ook bij gewone depressies. 

Placebo

De positieve effecten schijnen namelijk ook gewoon door te werken na de beëindiging van de behandeling. Het onderzoek werd uitgevoerd met ouderen boven de 60 jaar omdat de verwachting was dat bij ouderen met een depressie, de biologische klok extra vatbaar is voor de gunstige effecten. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg als placebo een rood licht en de andere groep kreeg een blauw licht.

58% merkten verlichting

Gedurende drie weken moesten ze iedere morgen een uur lang van de lamp gebruik maken. Ruim 58% van de deelnemers met het blauwe licht merkten verlichting van de depressieve klachten terwijl het bij de groep met het placebo rood licht maar één derde was.

Winterdepressie

Ongeveer 70% van de mensen lijdt aan een winterdepressie die meestal ontstaan in het najaar en winter door een tekort aan zon en daglicht. De klachten van een winterdepressie zijn o.a. somberheid, lusteloosheid, concentratie- en energie problemen en veel behoefte aan slaap en eten. Door gebrek aan licht kun je dat compenseren door lichttherapie.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief