KNDB wil actiever en zichtbaarder zijn

Geplaatst op: 26-06-2013

KNDB wil actiever en zichtbaarder zijn

Afgelopen maandag 17 juni werd tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de KNDB, een nieuwe voorzitter gekozen: DA-ondernemer Bas Harmse. Harmse vindt dat de KNDB beter moet laten zien welke belangrijke rol zij speelt in het vertegenwoordigen van zelfstandige drogisten.

Daarnaast streeft de KNDB naar meer samenwerking tussen zelfstandigenorganisaties.

Lage opkomst ledenvergadering

De recente ledenvergadering van de KNDB werd door weinig ondernemers bijgewoond. Het probleem speelt al langer, al werd bijvoorbeeld vorig jaar de Ledenvergadering wel goed bezocht. Maar dit jaar was de opkomst laag. "In deze moeilijke tijd blijven veel KNDB-leden liever in hun winkel staan dan naar de ledenvergadering te komen", meent Harmse. "De betrokkenheid met de KNDB is er denk ik wel, ik word regelmatig door collega's aangesproken over de KNDB, maar die betrokkenheid kunnen we vergroten door beter te laten zien wat de KNDB voor de zelfstandige drogist betekent. Dat komt nog onvoldoende over de bühne."

Certificering en scholing

Een van de hoofdactiviteiten van de KNDB is natuurlijk de sociale paragraaf van het ondernemerschap. Maar daarnaast is de KNDB, samen met de zelfstandigenorganisaties en het CBD, in overleg over de certificering. "We zien dat de certificeringsgraad stagneert", zegt Harmse. "Er is nu een werkgroep die de weerstanden tegen certificering moet blootleggen, processen in kaart brengen en de toegevoegde waarde van de certificering meer voor het voetlicht brengen. Het is dan wel belangrijk dat ondernemers hun ervaringen op dit terrein, zowel positief als negatief, aan ons doorspelen."Ook op het gebied van scholing speelt de KNDB een belangrijke rol. "We hebben dit onderwerp samen met de zelfstandigenorganisaties opgepakt. Dat wordt nu uitgewerkt ten gunste van alle zelfstandige drogisten."

Vijf over twaalf

Harmse denkt dat de KNDB ook een drijvende kracht kan zijn achter meer samenwerking onder zelfstandigen. "Er zijn 1200 zelfstandige winkels: dat zijn meer outlets dan Kruidvat. Als we samen op een lijn zitten, dan zijn we een machtsblok van jewelste", aldus Harmse. "We zien nieuwe mogelijkheden in samenwerking, want de tijden zijn veranderd en de noodzaak is gegroeid. Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf."

door: Antal Giesbers. Reageren? antal@giesbersmedia.nl

 

Lees ook:

KNDB stelt VUT-vermogen zelfstandige drogisten veilig

Voorzitter KNDB: "Drogist moet veranderen"

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief