Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg opgenomen in keurmerkengids Nictiz

Geplaatst op: 21-01-2014

Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg opgenomen in keurmerkengids Nictiz

Het drogistenkeurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg is opgenomen in het nieuwe boek ‘Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg' die is samengesteld door Nictiz en het Kwaliteitsinstituut van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

'Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg' werd gepubliceerd op 16 januari jl.

Overzicht van 75 kwaliteitsverklaringen

Het boek ‘Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg' biedt een overzicht van 75 kwaliteitsverklaringen en is ontstaan omdat in de zorg steeds meer instellingen streven naar een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau. De afgelopen vijf jaar zijn er gemiddeld acht kwaliteitsverklaringen per jaar bijgekomen zoals keurmerken, erkenningen, certificaten en kwaliteitszegels. Van elke kwaliteitsverklaring in het boek zijn de eisen, beoordeling, eigenaar en kosten onderzocht en in kaart gebracht door experts uit de gezondheidszorg.

Kwaliteit belangrijk voor de zorg

"Keurmerken en andere kwaliteitsverklaringen zijn belangrijk voor de zorg," zegt Lies van Gennip van het Nictiz, het Nederlandse expertisecentrum op het gebied van ICT in de zorg en e-health op de website van Zorgvisie. "Ze zetten kwaliteit nadrukkelijk op de agenda. Ze zorgen ervoor dat betrokkenen in de zorg gaan nadenken over kwaliteit, wat kwaliteitsverbetering in de zorg ten goede komt." Ook Diana Delnoij, hoofd Kwaliteitsinstituut, noemt een overzicht van verschillende kwaliteitsinstrumenten belangrijk voor de zorg. "Er zijn zoveel richtlijnen, standaarden, keurmerken, indicatoren en meetinstrumenten dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Dat in kaart brengen, samen met partijen als Nictiz, zien wij als een belangrijke opgave. Het boek over keurmerken in de zorg is een mooi begin."

Kwaliteit van zelfzorgvoorlichting

Marten Hummel, directeur Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD): "Ons keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg heeft ook een plek in deze keurmerkengids gekregen, wij zijn daar blij mee, omdat deze vermelding zichtbaar maakt dat wij als branche serieus bezig zijn met kwaliteit van zelfzorgvoorlichting en welke meerwaarde de Erkend Specialist in Zelfzorg kan hebben als schakel in de zorgketen."

Drogistenkeurmerk, voor verantwoorde zorg en deskundig advies

Het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg is het drogistenkeurmerk voor verantwoorde zorg en deskundig advies bij verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Basis vormen de 5 zekerheden waar een klant op mag rekenen: bij aankoop van een zelfzorggeneesmiddel krijgen zij de vraag of ze behoefte hebben aan advies. Wil de klant advies, dan wordt hij of zij geholpen door gediplomeerde (assistent-)drogisten met actuele kennis over het juiste gebruik, de werking en bijwerkingen van zelfzorggeneesmiddelen. Zo nodig wordt de klant doorverwezen naar de huisarts. Er is aandacht voor veiligheid bij de verkoop van geneesmiddelen en deze drogisterijen worden jaarlijks gecontroleerd of zij nog steeds voldoen aan de eisen van het keurmerk.

PCO Certificerend Orgaan

Het keurmerk wordt uitgereikt door PCO Certificerend Orgaan, een onderdeel van het CBD (Centraal Bureau Drogisterijbedrijven). PCO Certificerend orgaan wordt jaarlijks gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie en werkt volgens ISO-norm EN 45011. Meer informatie is te vinden op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl.

Kijk voor meer informatie over het nieuwe boek op www.nictiz.nl.

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief