Jubileum Weleda: 90 jaar in harmonie met mens en natuur!

Geplaatst op: 24-01-2011

Jubileum Weleda: 90 jaar in harmonie met mens en natuur!

De internationale Weleda Groep, producent van gecertificeerde, natuurlijke en biologische cosmetica en antroposofische geneesmiddelen viert in 2011 haar 90e verjaardag!

Duurzaamste Merk van Nederland 2010

Sinds de oprichting in 1921 richt Weleda zich op drie pijlers van duurzaamheid: ecologische, sociale en economische verantwoordelijkheid. Niet voor niets is Weleda uitgeroepen tot Duurzaamste Merk van Nederland 2010!

Internationale onderneming

De internationale Weleda Groep heeft haar wortels in Zwitsersland: in 1921 richtten wetenschapper en filosoof Rudolf Steiner en de Nederlandse arts Ita Wegmann een farmaceutisch laboratorium op in Arlesheim in de buurt van Basel. In 90 jaar is Weleda uitgegroeid tot een internationale onderneming vertegenwoordigd in meer dan 50 landen op alle continenten met 1.900 medewerkers.

Het assortiment

Het assortiment omvat nu ongeveer 3.000 geneesmiddelen en meer dan 120 cosmeticaproducten, met onder meer klassiekers als Arnica Massageolie, Coldcream en Infludo, maar ook nieuwe producten als Rustgevende Lavendelolie en Granaatappel Gezichtsverzorging.

Vroeg ‘groen'

Weleda wordt wereldwijd geprezen om de pioniersrol die het merk vervult als duurzaam merk. Zorgvuldig beheer van het milieu en actieve bescherming van onze natuurlijke hulpbronnen door teelt- en soortbeschermingsprojecten zijn een wezenlijk onderdeel van de identiteit.

Pure teelt

Weleda gebruikt ongeveer 1.000 natuurlijke grondstoffen, waarvan 65 procent afkomstig is uit gecertificeerde biologische of biologisch-dynamische landbouw en uit ecologisch gecertificeerde natuurgebieden. In 2014 zal dit aandeel minstens 80 procent bedragen. Weleda bevordert wereldwijd de biodiversiteit en ondersteunt bio-gecertificeerde en sociaal duurzame teeltprojecten.

Op biologisch-dynamische wijze

Al sinds 1930 teelt Weleda geneeskrachtige planten in eigen kruidentuinen. Dit gebeurt op biologisch-dynamische wijze. De biologisch-dynamische tuinder werkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en streeft ernaar iedere plant in zijn specifieke kwaliteiten optimaal tot zijn recht te laten komen. Weleda-vestigingen in Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika, Nederland en Duitsland hebben zo'n eigen kruidentuin.

Grootste medicinale kruidentuin 

Verreweg de grootste kruidentuin bevindt zich in het Duitse Swäbisch Gmünd. Op twintig hectare worden 260 verschillende planten gekweekt, waaronder Calendula en Euphrasia. Deze tuin is tevens de grootste medicinale kruidentuin in Europa.

Schone productie

Alle productielocaties van Weleda zijn ISO 14001/EMAS-gecertificeerd. De overstap naar duurzame energie, milieuvriendelijke bouw- en compensatieprojecten, zoals de samenwerking met het Nederlandse bedrijf Soil & More, helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Doel is een jaarlijkse energie-efficiëntie verbetering van 5 procent. De internationale Weleda Groep streeft naar totale klimaatneutraliteit in 2014. Weleda Benelux (Nederland en België) is al sinds 2008 klimaatneutraal.

Slim met water

Waterbesparing wordt niet alleen door biologisch-dynamische landbouw gerealiseerd. Door gebruik van groene daken wordt tweederde van de neerslag via verdamping toegevoerd in de atmosfeer. Resterend regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor irrigatie van onze tuinen. Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een water-voetafdruk, die wordt gemeten langs de hele supply chain. Doel is ook hier om de efficiëntie te verhogen met 5 procent per jaar.

Eerlijk in handel

Voor inkoop van grondstoffen werkt Weleda wereldwijd samen met lokale partners, van wie de werknemers eerlijk worden beloond en regelmatig getraind. Hiertoe behoren ongeveer 100 organisaties, waaronder het familiebedrijf Sesajal in Mexico, leverancier van biologische sesamolie, de Spaanse coöperatie Manan, producent van biologische amandelolie en het Turkse familiebedrijf Schebat, producent van de geur uit de Damascusroos, en de coöperatie Sidi Yassine Marokko, waarvan we hoogwaardige arganolie - een bestanddeel van onze Granaatappel Lichaamsverzorgings en Gezichtsverzorgingsproducten - betrekken.

Mobiel maar zuinig

Weleda Nederland heeft met haar mobiliteitsplan de Innovatietrofee 1e kwartaal 2010 van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) gewonnen. In dit mobiliteitsplan heeft Weleda afspraken opgenomen rondom woon-werkverkeer, thuiswerken, wisseldagen en verhuisregeling. Dit alles om het aantal reiskilometers te beperken. De AWVN is de werkgeversorganisatie waarbij, naast Weleda, twintigduizend bedrijven zijn aangesloten. Samen zijn zij goed voor meer dan anderhalf miljoen werknemers.

Genomineerd voor de AWVN-jaarprijs

Weleda geeft een goed voorbeeld als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen en de manier waarop het personeel betrekt bij het ver doorgevoerde mobiliteitsbeleid', aldus AWVN- directeur Toon van Asseldonk. Weleda is tevens genomineerd voor de AWVN-jaarprijs. Op 26 januari 2011 wordt bekendgemaakt welke onderneming deze jaarprijs heeft gewonnen.

Dat vieren we!

Weleda viert haar 90-jarig bestaan met diverse jubileumacties en een internationale uitgave van het tijdschrift Weleda Berichten. Een uitgave die door Weleda-gebruikers over de hele wereld zal worden gelezen. Gedetailleerde informatie over de betrokkenheid van Weleda bij duurzaamheid, talrijke voorbeelden van projecten en evenementen in het kader van het jubileum staan vanaf eind januari op onze jubileumwebsite: www.weleda.com

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief