Alles over hooikoorts

Geplaatst op: 02-03-2011

Alles over hooikoorts

Als de natuur in bloei schiet, komen er weer pollen in de lucht. En dat is allerminst prettig voor mensen die last hebben van hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (allergische rhinitis) is een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, struiken en bomen. Het afweermechanisme van het lichaam raakt door de pollen van slag, waardoor er histamine vrijkomt die de persoon in kwestie laat hoesten, proesten en tranen. Maar liefst één op de zes mensen heeft er last van. In Nederland komt dat neer op zo’n 2,7 miljoen slachtoffers. Op de website van A.Vogel kunnen mensen terecht voor een hooikoortstest.

Is hooikoorts te genezen?

Hooikoorts kan heel hinderlijk zijn, maar het kan geen kwaad. De klachten gaan altijd weer over zodra het stuifmeel uit de lucht verdwenen is. Bij langdurige klachten kan een beschadiging van het neusslijmvlies optreden die moeilijk herstelt. Hooikoorts is helaas niet te genezen. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen te nemen om de klachten te voorkomen of te verminderen.

Wanneer speelt hooikoorts op?

Vroeger kwam hooikoorts vooral in de hooimaand juni voor, vandaar ook de naam. Maar nu het in Nederland steeds warmer en vochtiger wordt, breidt het hooikoortsseizoen zich steeds verder uit. De pollen vliegen inmiddels van januari (hazelaar) tot en met september (onder andere brandnetel en diverse grassen) door de lucht. Grofweg is de volgende indeling te maken: iemand die allergisch is voor boomstuifmeel, begint al in het voorjaar (vanaf januari) met klachten en wanneer het gaat om een allergie voor grasstuifmeel, dan spelen de klachten meestal pas vanaf mei op.

A.Vogel pollenkalender

Het kan ook zijn dat iemand het hele seizoen last heeft van hooikoorts. Maar af en toe een dagje is ook mogelijk. Ieder mens is weer anders. De A.Vogel pollenkalender geeft meer informatie over bloeiperiodes.

Typische hooikoortsklachten

Pollen plagen de slijmvliezen van de neus en ogen en dat geeft de typische klachten van hooikoorts. De verschijnselen lijken op die van verkoudheid:

 • loopneus en wat later juist een verstopte neus
 • niesbuien
 • kriebelhoest
 • jeukende, branderige en tranende ogen
 • gezwollen en rode ogen
 • branderige keel, keelpijn
 • hoofdpijn

Iemand die erg gevoelig is, kan ook ziek en koortsig worden. Bij één op de drie mensen leiden hooikoortsklachten zelfs tot bijholteontsteking. Al met al is hooikoorts geen pretje. Veel hooikoortspatiënten voelen zich daarom vaak moe en prikkelbaar. Ook het concentratievermogen vermindert erdoor.

Tips bij hooikoorts

Het beste wat iemand bij een allergie kan doen, is het vermijden van de stof waar hij of zij allergisch voor is. Bij hooikoorts gaat dat helaas niet zo gemakkelijk. De pollen zweven immers overal. Wel kan het contact met stuifmeel zoveel mogelijk vermeden worden.

 • Zorg in huis voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Dit houdt het neusslijmvlies vochtig.
 • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
 • Plaats horren voor ramen en deuren.
 • Draag buiten een zonnebril om de ogen tegen stuifmeel te beschermen.
 • Droog wasgoed liever niet buiten. Kleding en beddengoed vangen pollen op.
 • Houd in de auto de ramen en blowers dicht. Rond drukke autowegen zweeft meer stuifmeel in de lucht.
 • Vermijd vakantiebestemmingen op het platteland. Kies liever voor vakantie aan zee of hoog in de bergen, daar is de pollenconcentratie veel lager.
 • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht is het laagst.
 • Kies voor een terrasje pakken in de stad en laat het gaan picknicken in de vrije natuur achterwege. In de stad zit drie tot vijf keer minder stuifmeel in de lucht.
 • Volg de hooikoortsberichten op radio, tv en internet.
 • Vermijd voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken of versterken, zoals ananas, vlees en verse eieren. Veel hooikoortspatiënten zijn ook allergisch voor noten, bananen, appels, druiven en perziken.
 • Gebruik Pollinosan van A.Vogel om hooikoortsklachten te voorkomen of te bestrijden.

A.Vogel Pollinosan in verschillende varianten

Pollinosan van A.Vogel bestaat in verschillende varianten. Alle varianten vormen een effectieve bescherming tegen de verschijnselen van hooikoorts, enkel de toedieningsvorm verschilt. De druppels en de tabletten zijn zowel preventief als acuut te gebruiken. De neusspray geeft direct verlichting wanneer er pollen in de lucht zweven en is daarom met name geschikt in acute gevallen.

Pollinosan druppels

Drie maal per dag twintig druppeltjes en in acute gevallen zes maal twintig druppeltjes per dag. In aangepaste dosering ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. 

Pollinosan tabletten

Drie maal per dag twee tabletten en in acute gevallen ieder uur twee tabletten. In aangepaste dosering ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. 

Pollinosan forte tabletten

Een extra krachtige variant waarvan twee tabletten per dag volstaan. Kinderen vanaf 2 jaar nemen één tablet per dag. 

Pollinosan neusspray

Drie tot vijf maal per dag een of twee keer sprayen in ieder neusgat (afhankelijk van de ernst van de klachten). Ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar in aangepaste dosering. De neusspray mag langere tijd gebruikt worden.

Wanneer naar de dokter?

Vaak kunnen hooikoortsklachten vaak zelf verlicht worden, de klachten verdwijnen altijd vanzelf zodra het stuifmeel uit de lucht is verdwenen. In sommige gevallen zoals bij jonge kinderen of als je erg benauwd bent en ondanks de voorzorgsmaatregelen toch klachten houdt is het verstandig om een dokter te raadplegen.

 

 • Pollinosan neusspray, tabletten en druppels zijn homeopatische geneesmiddelen. Lees voor gebruik de bijsluiter
 • Pollinosan forte tabletten is een gezondheidsproduct

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief