Hoge dosering zink kan verkoudheid halveren

Geplaatst op: 28-07-2011

Hoge dosering zink kan verkoudheid halveren

Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat zink het immuumsysteem versterkt, nu hebben onderzoekers maar liefst 13 studies uitvoerig bestudeerd van de effecten van zink.

Meer dan 75 mg zink per dag

Van de 13 studies die ze onderzocht hebben bleek uit drie ervan dat wanneer men dagelijks meer dan 75 mg zink innam bij een beginnende verkoudheid de symptomen afnamen met 42 procent. Wanneer men, zo blijkt uit de de vijf andere studies, anderen zinkzouten gebruikten namen de symptomen af met 20 procent, bij de overige vijf studies bleek bij de dosis van minder dan 75 mg zink per dag geen merkbare effecten te hebben op de verkoudheid.

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, voor de groei en vernieuwing van weefsel en versterkt het afweersysteem. Ook is zink een onderdeel van het hormoon insuline en zit o.a. in peulvruchten, rijst, vis, eigeel, rundvlees, sesamzaad en graanproducten. De aanbevolen dosering zink voor volwassenen per dag is 10 mg zink per dag. Bij langdurig gebruik zijn er geen gezondheidsrisico's maar enkele bijwerkingen kunnen misselijkheid, diarree en buikkrampen veroorzaken.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief