Hoe kom je aan een koortslip en hoe kom je er weer vanaf?

Geplaatst op: 13-01-2011

Hoe kom je aan een koortslip en hoe kom je er weer vanaf?

Veel mensen hebben regelmatig last van lipblaasjes oftewel een koortslip, die wordt veroorzaakt door het virus Herpes simplex en is erg besmettelijk.

80% van de volwassenen

Ongeveer 80% van de volwassenen is drager van dit virus. De meeste mensen raken ongemerkt besmet, vaak al in de pubertijd. Als je eenmaal besmet bent dan blijft het virus de rest van je leven in een soort sluimertoestand in je lichaam aanwezig.

Tinteling

Vaak voel je een koortslip al aankomen doordat je huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken. De blaasjes zelf bevatten een waterig of gelig vocht en zijn vaak erg pijnlijk en branderig. Na een paar dagen drogen de blaasjes vanzelf in en vormen zich korstjes die erg jeuken. Na ongeveer tien dagen zijn je lippen weer volledig genezen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die het virus weer actief kunnen maken.

  • een verminderde weerstand, vooral in de winter 
  • veel felle zon
  • schraal, droog en streng vriesweer
  • stress
  • vlak voor of tijdens de menstruatie.

Besmettelijk

In het vocht dat in de blaasjes zit, bevindt zich het virus. Dit vocht is zeer besmettelijk: vanaf het ontstaan van de blaasjes totdat ze ingedroogd zijn. Een goede hygiëne is dan ook van groot belang. Dus niet gaan krabben aan de korstjes en niet zoenen. Heb je een koortslip, wees dan vooral heel voorzichtig met baby's en peuters want hun afweermechanisme is nog niet voldoende ontwikkeld waardoor ze ernstig ziek worden van dit virus.

Wat kun je doen

Door het eten van vitaminerijke voeding, voldoende rust en ontspanning en een gezond bewegingspatroon houd je je weerstand op peil en kun je proberen een koortslip te voorkomen. Gebruik bij felle zon en wintersport altijd een lippenbalsem met zonnefilter. Bij schraal weer en kou kun je het beste je lippen vet houden.

Viruswerende middelen

Zodra je toch een koortslip aan voelt komen, kun je je lippen insmeren met speciale zelfzorggeneesmiddelen met zinksulfaat, penciclovir of aciclovir. Dit zijn viruswerende middelen die ook het genezingsproces versnellen. Er zijn ook homeopathische middelen op basis van Echinacea die verzachtend en genezend werken.

Naar de dokter?

Met een koortslip hoef je niet naar de dokter, je kunt dit prima zelf behandelen. Alleen als de koortslip na twee weken nog niet is verdwenen of als de ontsteking zich uitbreidt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief