Helft van de Nederlanders heeft last van Sinterklaasstress

Geplaatst op: 08-11-2012

Helft van de Nederlanders heeft last van Sinterklaasstress

De Sinterklaasperiode is een gezellige tijd, toch ervaart bijna de helft van de Nederlanders deze periode als een stressvolle tijd. Gecombineerd met het gure natte en koude herfstweer zorgt dit voor een lage weerstand.

Uit onderzoek* van ROTER blijkt dat de Nederlander (behalve gestresst) zich tijdens deze periode ook meer dan gemiddeld vermoeid (44%), verkouden (35%) en grieperig (17%) voelt.

Intocht Sinterklaas vervroegd

Sinterklaas maakt zich zorgen want 42% van de Nederlanders is niet in topconditie. Hij besloot dit jaar tijdig te starten met zijn activiteiten en arriveerde gistemiddag al in onze hoofdstad. Volgens de Sint zijn goede voorbereidingen en het op peil houden van je vitamine C-gehalte de sleutel tot succes. Sint Nicolaas stond ontspannen, topfit en perfect gebruind in roodfluwelen zwembroek aan dek van zijn boot. Vanwege zijn voorbereidingen is hij bestand tegen de Nederlandse kou. Door zijn goede weerstand en tijdige voorbereidingen ziet hij de komende stressvolle tijd zonnig tegemoet.

Goede voorbereiding tijdens drukke periodes

De overgrote meerderheid van de Nederlanders ziet de schaduwkant van de goedheiligman en zijn grote feest (64%). Daar komt bij dat Nederland niet topfit is tijdens deze periode. Dit geldt vooral voor vrouwen; het merendeel voelt zich niet fit en is vermoeid. Dat de fysieke gesteldheid in verband staat met vermoeidheid en stress weet 49% van de Nederlanders. Een op de vijf geeft toe dat dit te wijten valt aan slechte voorbereiding. "Het is al vaak aangetoond: de Sinterklaasperiode gaat gepaard met stress. Men is zich onvoldoende bewust dat dit de kans op griep, verkoudheid en moeheid vergroot. Vitamine C helpt in deze drukke periode. Het vermindert vermoeidheid en verhoogt je weerstand. Goede voorbereiding voor de drukke Sintperiode," aldus Tjen Schifferstein, directeur van ROTER.

De top 5 kopzorgen rondom Sinterklaas

Gezinnen met kinderen in een leeftijdscategorie tot dertien jaar ervaren de meeste Sinterklaasstress, maar liefst 83%. Nederlanders hebben tijdens deze periode voornamelijk kopzorgen over:

  • De kosten van het festijn (35%)
  • De hoeveelheid snoep die rond Sinterklaas wordt gegeten (32%)
  • De hoeveelheid verplichtingen die het met zich meebrengt (27%) 
  • De gedichten die geschreven moeten worden (21%)
  • Het scoren van de cadeaus (17%)


Vitaminegehalte op peil

Toch zou ruim een op de drie volwassenen nog graag in Sinterklaas willen geloven. Om het feestelijke gevoel te behouden en stress dit jaar te voorkomen neemt Nederland dit jaar verschillende voornemens in acht. Eerder beginnen met het kopen van de cadeaus, minder uitgebreid vieren dan voorgaande jaren en het op peil houden van de persoonlijke conditie staan bovenaan. Het op peil houden van je vitaminegehalte draag bij aan de goede conditie.

Sinterklaas blijft populair

Ondanks de periode van verplichtingen, drukte en stress is Sinterklaas onverminderd populair. Zo viert 59% van de Nederlanders het Sinterklaasfeest en 87% van de gezinnen met jonge kinderen. 40% van de Nederlanders viert pakjesavond, 22% zet de schoen en 18% waagt zich aan het maken van surprises. Men verheugt zich vooral op de gezelligheid die Sinterklaas met zich meebrengt (56%), de familie die bij elkaar komt (39%) en pakjesavond (33%). De charme en romantiek tijdens de Sinterklaasperiode wordt door het merendeel van de Nederlanders gewaardeerd.

*Over het onderzoek
In opdracht van vitaminefabrikant ROTER voerde onderzoeksbureau PanelWizard in oktober 2012 een onafhankelijk onderzoek uit. Thema's rondom de Sinterklaasperiode vormen uitgangspunt, zoals stress, goede voorbereidingen en gezondheid. De steekproef bestond uit 750 Nederlanders van 16 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief