Grote online wetenschappelijke gezondheidstest gelanceerd

Geplaatst op: 04-01-2011

Grote online wetenschappelijke gezondheidstest gelanceerd

Iedere Nederlander kan vanaf maandag 3 januari zien via een online test hoe groot het risico is op het krijgen van de 28 meest voorkomende aandoeningen in Nederland.

Eerder ingrijpen

De test is de afgelopen vijf jaar, met het doel om toekomstige ziektes zo snel mogelijk op te sporen, ontwikkeld door zestig 60 medisch specialisten van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Door ziektes zoals suikerziekte, huidkanker en nierschade in een vroeg stadium op te sporen kan er veel eerder worden ingegrepen en worden de kosten in de toekomst beperkt. Ongeveer zeventig procent van die ziektes zorgt voor een sterfte in Nederland.

Kansen verkleinen

Patiënten die uit de test een verhoogd risico blijken te hebben krijgen meteen aanbevelingen om de kansen te verkleinen op de ziektes en kunnen met de uitslag naar hun eigen huisarts gaan. De gezondheidsrisicotest is getest in 16 grote huisartsenpraktijken afgelopen jaar waarbij 22.000 patiënten staan ingeschreven. 30 procent van de deelnemers is met de uitslag van de test naar de huisarts gegaan waarvan 38 procent suikerziekte, nierschade of hart en vaatziekten bleek te hebben.

Twee testen

Er zijn twee testen: de basistest en de experttest. De basistest is gratis en geeft aan hoeveel risico je loopt op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De experttest is niet gratis en kost € 19.95, de experttest toont hoe groot het risico is op zes kankersoorten, 22 veel voorkomende behandelbare aandoeningen en de gezondheidsrisico's door verkeerde leef en eetgewoontes.

Zeer tevreden

De huisartsen die het afgelopen jaar hebben meegewerkt zijn zeer tevreden over het resultaat van de test. De online gezondheidsrisicotest is voor iedereen toegankelijk en is te vinden op www.gezondheidsrisicotest.nl.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief