Gratis veiligheidscheck voor 10.000 winkels in Nederland

Geplaatst op: 11-10-2012

Gratis veiligheidscheck voor 10.000 winkels in Nederland

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) is afgelopen maandag op de eerste dag van de Week van de Veiligheid (8 t/m 14 oktober 2012) gestart met een actiecampagne voor meer veiligheid in en rond de winkels.

Checken van risicopunten

De actiecampagne, die loopt tot en met maart 2013, houdt in dat bij 10.000 winkels in Nederland een gratis Veiligheidscheck wordt uitgevoerd. De Veiligheidscheck omvat een quickscan op 12 snel te controleren risicopunten in en rond de winkel. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie verrichtte op de eerste dag samen met HBD-voorzitter Elrie Bakker, de landelijke aftrap en deed de eerste Veiligheidscheck in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk.

Veiligheid vergroten in en rond winkels

De campagne ‘Hoe veilig is uw zaak? Doe de veiligheidscheck!' is bedoeld om winkeliers beter bewust te maken wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in en rond de winkel te vergroten. Dat kan al met eenvoudige maatregelen die relatief weinig tijd en investeringen vergen en veel opleveren. Voor de Veiligheidschecks wordt samengewerkt met ROC's die opleidingen verzorgen op het gebied van veiligheid. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de ondernemers krijgen veiligheidsadvies en de leerlingen doen nuttige praktijkervaring op.

Veiligheidschecks door ROC-studenten in beveiligingsuniform

Tot en met eind maart 2013 wordt bij in totaal 10.000 winkels een Veiligheidscheck uitgevoerd. In de Week van de Veiligheid worden winkels in Rijswijk (8 oktober), Zwolle (9 oktober), Arnhem (10 oktober), Huizen en Bussum (11 oktober) gecheckt. Onder begeleiding van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel voeren ROC-studenten de Veiligheidschecks in de winkels uit. Zij controleren - in hun beveiligingsuniform - de winkels op 12 belangrijke aandachtspunten zoals de aanwezigheid van camera's, een confrontatiemonitor,  aanwezigheid van huisregels, het gebruik van een afroomsysteem, etc.

Verbeterpunten voor de veiligheid

Ook word tijdens de veiligheidscheck de alertheid van medewerkers gecheckt: wordt de klant begroet als hij de winkel binnenkomt? Na afloop van de quickscan krijgt de ondernemer de veiligheidschecklist met de uitslag, en aanvullende tips & tools. Daarmee kan hij zelf maatregelen nemen ter verbetering van punten die nog niet in orde zijn.

Actiewebsite van de campagne

De campagne omvat ook een actiewebsite: www.hoeveiligisuwzaak.nl. Op deze site is te lezen waar en wanneer de Veiligheidschecks worden gehouden. Een filmpje laat zien wat de Veiligheidscheck inhoudt. Men kan men Veiligheidscheck ook downloaden, om zelf de quickscan uit te voeren. Dat is interessant voor winkeliers op plaatsen waar de Veiligheidscheck niet door ROC studenten zal worden uitgevoerd.

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) maakt zich sterk voor een gezonde detailhandel waarin het goed ondernemen en werken is. Alle winkeliers in Nederland zijn aangesloten bij het HBD. In het HBD werken samen: MKB-Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel, Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond.

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief