Gluten-Check - Coeliakie Zelftest, Zelf meten is eerder weten

Geplaatst op: 26-01-2011

Gluten-Check - Coeliakie Zelftest, Zelf meten is eerder weten

Coeliakie (uitspraak: seuliakíe) - ook wel inheemse spruw genoemd - is een aangeboren glutenintolerantie, veroorzaakt door een immunologische reactie tegen gluten.

Eiwitbevattende stof

Gluten is een eiwitbevattende stof die voorkomt in tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Gluten zijn in principe onschuldige stoffen, niet-giftig en voedzaam, maar bij mensen met coeliakie reageert het lichaam toch zeer heftig op deze gluten. Het afweersysteem herkent de gluten als "gevaarlijk" en er zal een immunologische en ontstekingsreactie ontstaan. De dunne darmwand raakt beschadigd.

Symtomen

Hierdoor worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen (wat onder andere tot energieverlies en vermagering leidt, en bij kinderen tot een slechte groei) en ontstaat een vettige, diarree.
De meest voorkomende symptomen bij volwassenen en kinderen zijn:

Volwassenen

Kinderen

  • Diarree of obstipatie
  • Gewichtsverlies
  • Buikpijn, kramp
  • Bloedarmoede
  • Moeheid
  • Botpijn, osteoporose
  • Stoornissen in de menstruatie
  • Afwijkingen in het mondslijmvlies
  • Algeheel gevoel van ziek zijn
  • Humeurigheid
  • Grote hoeveelheid vettige, stinkende en schuimende ontlasting (baby)
  • Opgezette buik, buikpijn
  • Weinig eetlust
  • Overgeven
  • Diarree
  • Obstipatie
  • Huilerig en humeurig

Bepaalde aandoeningen

Bij mensen met coeliakie kunnen bepaalde aandoeningen vaker optreden. Doordat het darmslijmvlies is aangedaan kunnen sommige mensen niet tegen lactose (=melksuiker). Een (tijdelijk) lactosebeperkt dieet wordt dan aangeraden. Ook komt bij deze groep patiënten diabetes mellitus type 1 (insuline afhankelijke suikerziekte) vaker voor dan bij de rest van de bevolking evenals bepaalde schildklierafwijkingen (een te snelle werking van de schildklier). Mensen met het syndroom van Down hebben tevens een verhoogde kans op coeliakie.

Diverse klachten

Alleen in Nederland zijn er al ongeveer 160.000 mensen met Coeliakie. Dit terwijl slechts hooguit 10% hiervan bekend en gediagnosticeerd is. Helaas blijft dus 90% van deze Coeliakie patiënten vaak jarenlang met diverse klachten doorlopen aangezien de diagnose lastig is te stellen. De diagnose Coeliakie wordt vaak pas laat gesteld terwijl klachten als vermoeidheid, diarree, bloedarmoede en futloosheid vaak jaren kunnen aanhouden. Bovendien lopen Coeliakie patiënten een groter risico op Osteoporose en darmkanker.

Antilichamen

Indien iemand geen Gluten verdraagt, worden er door het immuunsysteem antilichamen aangemaakt. Gluten-Check® toont deze antilichamen (Anti-tTg IgA) aan door middel van één druppel bloed en geeft vervolgens aan of er een onverdraagzaamheid tegenover gluten aanwezig is. Volgens meest recente onderzoeken is Coeliakie op deze wijze het best op te sporen en is bovendien ook uitstekend geschikt als follow-up om te testen na de startvan een glutenvrij dieet.

De test

De test (voorzien van uitgebreide Nederlands- en Franstalige bijsluiter) is speciaal ontwikkeld voor thuisgebruik. Binnen 5 minuten is de uitslag bekend. Bij een positief resultaat kan er direct contact opgenomen worden met een huisarts of medisch specialist. Samen dient er dan besproken te worden welke vervolgstappen nodig zijn om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Bij een negatief resultaat en aanhoudende maag-darm klachten is een verder onderzoek noodzakelijk.

 

Gluten-Check is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief