Gapers Nederlands Drogisterij Museum geveild, medicijnen naar dokter

Geplaatst op: 13-08-2013

Gapers Nederlands Drogisterij Museum geveild, medicijnen naar dokter

Het Nederlands Drogisterij Museum bestaat helaas niet meer. Toen dit voorjaar bekend werd dat het museum definitief haar deuren ging sluiten, kwam een groep (oud)-vrijwilligers en sympathisanten als 'Initiatiefgroep behoud het Nederlands Drogisterij Museum' in actie.

Steun voor doorstart

De groep hadden een doel voor ogen: cultuurambtenaren van de gemeente Stichtse Vecht en vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven zegden de initiatiefgroep steun toe bij hun plannen voor een doorstart van het Drogisterijmuseum. Gesprekken met Koos Koster (beheerder van het museum) liepen echter op niets uit. Hij eiste van meet af aan de onmogelijke garantie van vijf jaar financiering van het museum en was niet bereid om met de initiatiefgroep te onderhandelen.

Collectie gapers, geneesmiddelen en winkelinterieur

Ondertussen ging de heer Koster gewoon door met het uitvoeren van zijn eigen plannen. Wat die inhielden vernam de initiatiefgroep via de locale media en de loslippigheid van een vrijwilliger die ijverig meehielp met het inpakken van de collectie: alle losse spulletjes (verpakte geneesmiddelen, cosmetica kortom alles wat in de vitrines werd uitgestald) zijn opgekocht door museum 'De Dorpsdokter' in Hilvarenbeek. De rest, waaronder al die prachtige authentieke gapers, de winkelinterieurs uit 1901 en 1934, losse toonbanken en alle andere spullen die voor een groot deel aan het drogisterijmuseum zijn geschonken, worden begin september geveild door Veilinghuis 'De Eland' in Diemen.

Kijkdagen veiling Nederlands Drogisterij Museum 

De (oud)-vrijwilligers van het Nederlands Drogisterij Museum weten dat honderden particulieren en diverse (drogisterij)bedrijven hun voorwerpen - van een pakje Sunlightzeep tot originele gapers - aan het museum schonken, zodat iedereen ervan kon genieten. Van 5-8 september zijn de kijkdagen en na de veiling zijn al die unieke voorwerpen uit de tijd van de drogist met de witte jas waarschijnlijk voorgoed verdwenen. Statutair is voorzitter en enig bestuurslid Koos Koster van de Stichting Nederlands Drogisterij Museum verplicht de opbrengsten van de veiling aan goede doelen te schenken.

De 'Initiatiefgroep behoud het Nederlands Drogisterij Museum' betreurt de sluiting van het Drogisterijmuseum en het ter veiling brengen van de totale boedel ten zeerste. Met pijn in het hart hebben zij hierbij hun kant van het verhaal verteld.

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief