Fitte mensen minder vaak verkouden

Geplaatst op: 16-11-2010

Fitte mensen minder vaak verkouden

Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een goede fysieke gezondheid en die veel bewegen minder snel verkouden worden.

Herfst en winterperiode

Onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim duizend personen van 18 tot 85 jaar voor de herfst- en winterperiode en keken hoe vaak de deelnemers aan sport deden en wat hun eetgewoontes en levensstijl waren. De gemiddelde proefpersoon klaagde 8 dagen over verkoudheid in de herfst en in de winter over 13 dagen.

Minder last van verkoudheid

De deelnemers die weinig of helemaal niet aan sport deden hadden vaker last van de verkoudheid, die wel aan sport deden hadden 50% minder kans om ziek of verkouden te worden. De onderzoekers hielden rekening met de fitheid, sekse, leeftijd en burgerlijke staat van de deelnemers.

Immuunsysteem

Als je veel sport en beweegt houdt het je immuunsysteem alert, wordt het sterker en het lichaam wapent zich beter tegen virussen en bacteriën. Mocht je toch verkouden worden dan is je weerstand meestal sterk genoeg en ben je sneller van je verkoudheid af. Naast het weren van virussen, bacteriën en parasieten wordt het immuunsysteem ook ingezet om giffen en ook zieke lichaamscellen als kankercellen op te ruimen.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief