Examenstress leidt vaak tot blackout

Geplaatst op: 12-05-2011

Examenstress leidt vaak tot blackout

De eindexamens staan weer voor de deur en dan komt ook de onvermijdelijke examenstress weer om de hoek kijken, in Nederland heeft 73% van de mensen wel eens last (gehad) van examenstress en bijna de helft heeft wel eens een black out gehad.

VSM Vitango vroeg Nederland naar tips

Het is niet zo gek dat we altijd op zoek zijn naar de beste oplossingen tegen die examenstress. VSM Vitango vroeg Nederland naar tips. "Begin tijdig en maak een goede planning" zegt 34% van de ondervraagden. "Zorg ook dat je voldoende nachtrust pakt en studeer zeker niet te lang achter elkaar door" zeggen respectievelijk 17% en 16% van de mensen.

Uit onderzoek van VSM Vitango blijkt:

  • 73% van de Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van examenstress
  • 45% van de ondervraagden heeft wel eens een black out gehad tijdens een examen
  • 26% van de jongeren (18-24 jaar) heeft faalangst wel eens als smoesje gebruikt
  • Vrouwen hebben vaker last van een black out dan mannen
  • Muziek luisteren en sporten zijn populaire manieren om te ontspannen en zorgen ook voor extra energie
  • Vrouwen vaker last van black out

Blackout is de grootste angst

Het krijgen van een black out tijdens het maken van het examen is misschien wel de grootste angst van alle examenkandidaten, maar is deze angst terecht? Uit het onderzoek van VSM Vitango blijkt dat bijna de helft van de mensen uiteindelijk de zo gevreesde black out te hebben gehad. Opvallend is wel dat vrouwen vaker last hebben gehad van een black out dan mannen, meer dan de helft van de vrouwen (51%) tegenover 39% van de mannen geeft aan ooit tot vaak ‘op zwart' te zijn gegaan. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar geeft 43% van de ondervraagden aan wel eens of regelmatig een black out hebben gehad en in die situatie in paniek te zijn geraakt. Vaak probeerden zij er nog wel iets van te maken maar was het al te laat. 46% voelde zich dan ook totaal geblokkeerd door de spanning.

1 op de 10 Nederlanders gebruikt faalangst als smoesje

Naast een black out kan ook faalangst spelbreker zijn in een belangrijke periode als de examentijd. De angst om te falen, te kort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen levert dan zoveel stress op dat het goede prestaties in de weg staat. 63% van de ondervraagden geeft aan soms tot regelmatig last te hebben van faalangst, waarvan 17% zelfs vaak en 26% van de jongeren in de doelgroep 18-24 jaar heeft faalangst wel eens als smoesje gebruikt!

Positieve stress leidt tot goede resultaten

Examenstress kent gelukkig niet alleen nadelen. 30% van de Nederlanders geeft aan dat de stress weinig effect op de prestaties heeft gehad. Sterker nog, 27% was juist extra scherp tijdens het maken van de examens doordat ze een (lichte) stress voelden. Dat klopt ook wel want een lichte mate van stress is nodig om tot bepaalde prestaties te komen, de adrenaline die vrijkomt in je lichaam zorgt ervoor dat je op scherp staat en optimaal presteert.

Oplossingen voor ontspanning

Positieve stress kan omslaan in negatieve stress die zich uit in o.a. bovengenoemde symptomen. Wat kan je naast de al eerder genoemde tips nog meer doen om je stress een beetje te verminderen? Nederland geeft aan dat muziek luisteren (20%) en sporten (12%) ontspannend werkt. Als dit niet helpt of als je planning al druk genoeg is kan je tabletjes slikken die de stress verminderen en je tegelijkertijd voldoende energie geven om je goed te kunnen focussen op je studie of examen. Een goed voorbeeld hiervan is Vitango van VSM, een traditioneel kruidengeneesmiddel dat je energie geeft om beter met stress om te gaan. Het houdt je alert en scherp waardoor je zelfs in stressvolle situaties actief en productief blijft.

Toelichting op het onderzoek

Het aangehaalde onderzoek is in opdracht van VSM Vitango uitgevoerd onder 1010 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is representatief op zowel geslacht als leeftijd en is uitgevoerd door Mediaxplain Research en werkt uitsluitend met gecertificeerde (internationale) onderzoek- en veldwerkbureaus die zich committeren aan Esomar richtlijnen en zijn aangesloten bij de Nederlandse Marktonderzoeksassociatie (MOA). Dit borgt de garantie voor onafhankelijkheid en kwaliteit van de dataverzameling.

 

Consumentenadviesprijs

  • Vitango  € 7,95/15 tabletten en € 14,95/30 tabletten

 

Vitango is een traditioneel kruidengeneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief