Europese regels bedreigen de bewuste keuze voor gezonde voeding

Geplaatst op: 29-03-2012

Europese regels bedreigen de bewuste keuze voor gezonde voeding

Het Europees Parlement behandelt aankomende maand op 21 april 2012 een voorstel voor een wet over gezondheidsclaims. Het gaat om beweringen over gezondheidsvoordelen op verpakkingen van voeding en voedingssupplementen.

Bijna al deze beweringen over gezondheidsvoordelen zoals "calcium is goed voor de botten" op een pak melk of "goed voor de darmen" op een probioticaproduct worden straks verboden, waardoor belangrijke informatie verloren gaat.

Zorgelijke ontwikkeling

De Nederlandse organisatie Supplement, die zich sterk maakt voor onderbouwde vormen van complementaire zorg, vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Mensen moeten toegang houden tot belangrijke informatie over voedingsproducten en voedingssupplementen. Alleen zo kunnen zij bewust kiezen voor gezonde voeding. Supplement is daarom een Europese petitie gestart uit protest tegen deze wetgeving.

Claimsverordening

Op dit moment worden alle beweringen over gezondheidsvoordelen van producten (gezondheidsclaims) op wetenschappelijke juistheid beoordeeld. Dat gebeurt vanwege een nieuwe Europese wet, de Claimsverordening. Van de 2.700 ingediende gezondheidsbeweringen die nu worden gebruikt op verpakkingen en in reclame van voedingsproducten, worden er slechts 222 toegelaten. Dat is minder dan 10 procent. Dat betekent dat een groot deel van de voedingsproducten en voedingssupplementen in de toekomst geen informatie meer zal bevatten over wat deze voor de gezondheid doen.

Geen informatie meer op verpakkingen

Het is goed dat er regels zijn die misleiding tegengaan en ons beschermen, maar de nieuwe Europese wet is zo streng, dat ons informatie wordt onthouden. Het probleem is dat er op een onjuiste manier naar de gezondheidsclaims voor voedingsmiddelen is gekeken. De beoordeling die plaatsvindt, lijkt op die van geneesmiddelen. Dat past niet bij voeding. De effecten van voeding zijn genu­anceerder. Het gevolg van de Europese wet is dat bijna alle beweringen over gezondheidsvoordelen op producten en in reclame straks verboden zullen worden. Veel verpakkingen bevatten dan helemaal geen informatie meer over wat het product voor de gezondheid betekent. Daardoor wordt het voor de consument moeilijk bewust te kiezen voor een gezond product.

Doel van de petitie

Met deze petitie vraagt Supplement de Europarlementariërs die dit wetsvoorstel op 21 april 2012 behandelen, de gevolgen van deze verordening goed te heroverwegen en gezondheidseffecten te beoordelen op een manier die beter past bij voeding. Supplement roept iedereen in Europa op van zich te laten horen. De petitie kan ondertekend worden op www.sup.nl/petition.

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief