E-health zelfmanagementprogramma voor mensen met chronische huidaandoening

Geplaatst op: 11-11-2014

E-health zelfmanagementprogramma voor mensen met  chronische huidaandoening

Neutral en het Huidfonds gaan zich samen inzetten voor een gezonde huid en een betere kwaliteit van leven voor mensen met een huidaandoening. Deze samenwerking bestaat uit sponsoring door Neutral ten behoeve van de ontwikkeling van het E-learning programma ‘Kwaliteit van Leven' van het Huidfonds.

Dit innovatieve zorgprogramma leert patiënten met huidproblemen de kennis en vaardigheden om beter met de sociale én de emotionele impact van hun aandoening om te gaan.

Fysieke en psychische klachten

Ruim 2 miljoen mensen hebben in Nederland te maken met een huidaandoening, 10 procent daarvan zelfs in ernstige mate. Mensen met een huidaandoening ervaren vaak grote invloed van hun huidprobleem. Dat zijn niet alleen fysieke klachten, zoals jeuk of pijn, maar ook vaak psychische klachten. Patiënten schamen zich voor hun huid of zijn somber en dat heeft weer gevolgen voor hun sociale leven.

Gedeelde missie

Het Huidfonds en Neutral vinden elkaar in een gedeelde missie om de kwaliteit van leven van mensen met een huidprobleem te verbeteren. Het Huidfonds doet dat door wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Neutral doet dit met huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten die het risico op allergische reacties of huidirritatie verminderen. Neutral draagt daarom bij aan een initiatief van het Huidfonds dat niet zozeer helpt met de medische kant van huidproblemen, maar vooral bijdraagt aan de behandeling van de sociale en emotionele kant van huidproblemen.

‘Kwaliteit van Leven'

Het Huidfonds is gestart met de ontwikkeling van het zelfmanagementprogramma ‘Kwaliteit van Leven', waarbij internettechnologie wordt toegepast om de patiënt gerichte hulp te bieden. Aan de hand van verschillende modules stelt een patiënt zelf een cursus op maat samen die tips, adviezen, zelftests en opdrachten bevat. Via het programma kan ook informatie worden uitgewisseld met een behandelaar.

Het doel is om het programma in alle dermatologische behandelcentra in Nederland te implementeren en het via gespecialiseerde organisaties aan patiënten beschikbaar te stellen.

Het programma is vanaf 2015 beschikbaar via een aantal dermatologen.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief