D.I.O. biedt verantwoorde zorg op internet voor consumenten

Geplaatst op: 13-03-2013

D.I.O. biedt verantwoorde zorg op internet voor consumenten

De brancheorganisatie van de drogisterijbedrijven, het CBD (Centraal Bureau Drogisterijbedrijven), heeft op verzoek van de inspectie een richtlijn voor verantwoorde zorg ontwikkeld voor verkoop van geneesmiddelen via internet om de bedrijfstak en de Nederlandse consument te beschermen.

Diodrogist.nl is de eerste webwinkel die de stap heeft gezet om de richtlijn in praktijk te brengen. Vanuit de Inspectie voor de Gezondheidszorg is grote belangstelling voor de richtlijn en hoe die op de website van D.I.O. is uitgewerkt. 

UAD-geneesmiddelen

In de praktijk blijkt dat veel producten waarvoor drogisterijen een boete zouden krijgen als ze in de winkel zouden staan, bij Nederlandse webwinkels gewoon te krijgen zijn en dat geregistreerde (UAD, Uitsluitend Apotheek Drogist) geneesmiddelen zonder enige informatie vooraf en in onbeperkte hoeveelheden gekocht kunnen worden. Een CBD-werkgroep heeft zich daarom gebogen over vragen als "hoe implementeer je een kassacheck op internet" en "hoe voer je de WASA-check uit"? Hieruit is onlangs is de "Richtlijn Verantwoorde Zorg Internetverkoop UAD-geneesmiddelen" gereed gekomen.

Goede heldere informatie

D.I.O. is er trots op dat zij de eerste is deze richtlijn binnenkort volledig uitvoert. Maar bij zoiets nieuws in de digitale wereld levert dat natuurlijk ook uitdagingen op. Bart de Vries, hoofd IT bij FACO/D.I.O. drogisterijen: "Het bestellen van geneesmiddelen op de website wordt een stuk ingewikkelder. De kunst is dan om te zorgen dat de consument dit niet ervaart als lastig of betuttelend, maar dat zij zich juist goed geïnformeerd en met zorg behandeld voelt. We hebben geprobeerd dit te bereiken door de zelftest speels vorm te geven, als een uitdaging, en door heel heldere en compacte informatie te bieden. Met dit laatste hadden we natuurlijk al ervaring door onze iPhone applicatie over geneesmiddelen."

Verantwoord advies

D.I.O. is inmiddels gestart met verantwoorde zorg in de webwinkel Diodrogist.nl. Bart De Vries : "Het is nog te vroeg om te zeggen of we hierdoor minder of misschien zelfs juist meer geneesmiddelen online verkopen. Maar als het effect is dat de consument haar medicijngebruik beperkt, en die consument zich goed voelt geadviseerd door D.I.O., dan versterkt het onze formule en is de balans voor mij positief."

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief