De beruchte Nieuwjaarszoen komt in zicht

Geplaatst op: 18-12-2013

De beruchte Nieuwjaarszoen komt in zicht

2014 is bijna in zicht, het aftellen is begonnen. De jaarwisseling is het moment waarop Nederland elkaar massaal zoent en een gelukkig nieuwjaar wenst. Gemiddeld zoenen we jaarlijks zo'n 12 mensen met de beste wensen. Een derde van de Nederlanders verkiest nog steeds een zoen boven een hand.

Niet zoenen door slechte adem

In Overijssel ligt het gemiddelde met Nieuwjaarszoenen hoger dan 12, daar worden ongeveer 15 personen gezoend. In Zeeland zijn dat er een stuk minder, gemiddeld 9. In Friesland geeft men liever een hand dan een zoen tijdens de jaarwisseling. Toch vermijdt een derde weleens iemand bij het Nieuwjaarszoenen; meestal gaat het dan om collega's en buren. Het zoenen zou te intiem zijn, men mag de collega of buur in kwestie niet óf hij/zij ruikt uit de mond. Bijna iedereen heeft weleens last van een slechte adem. Maar liefst driekwart zegt zich minder zelfverzekerd te voelen door die slechte ademgeur en durft daardoor een ander niet te zoenen, zo blijkt uit onderzoek van CB12 1,2, een mondspoeling die de oorzaak van slechte adem aanpakt bij de bron.

Wie zoen je in het nieuwe jaar?

Uit onderzoek2 naar de bekende, maar soms dus ook beruchte Nieuwjaarszoen zijn nog meer opmerkelijkheden naar voren gekomen:

  • 41% van de ondervraagden vindt het ‘t meest belangrijk om niemand te vergeten een ‘Gelukkig Nieuwjaar' te wensen.
  • Ruim een derde van de ondervraagden, met name vrouwen, vindt het belangrijk dat ze alleen de mensen zoenen die écht dierbaar voor ze zijn. Bijna de helft van de Nederlanders (49%) beperkt zich met Nieuwjaarszoenen dan ook tot familie en goede vrienden.
  • 39% van de ondervraagden ziet het zoenen van collega's in het nieuwe jaar als een regelrechte verplichting, 14% neemt het liefst vrij zodat een mailtje met de ‘beste wensen' achteraf afdoende is...;
  • 19% ziet de jaarwisseling juist als dé uitgelezen kans om eindelijk ook die leuke, aantrekkelijke vage collega of verre bekende te zoenen! (bron: onderzoek CB12 1)


Doe de ademtest!

Oudejaarsavond betekent gezellig bij vrienden of familie over de vloer, een gezellige kroegentocht of een avondje uit je dak op een feest. Bij een avond uit let 57% van de Nederlanders extra op zijn/haar adem.1 Ter voorbereiding op de zoenen die op 1 januari uitgedeeld ‘moeten' worden, kan men op de website van CB12 terecht voor een ademtest en tips om met een goede adem succesvol 2014 in te gaan.

 

1. CB12 deed onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders van 18 t/m 65 jaar, november 2013, uitgevoerd door Kien onderzoek.

2. CB12 deed onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders van 16 t/m 65 jaar, januari 2013, uitgevoerd door Kien onderzoek.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief