Dagelijks een aspirine verkleint de kans op kanker

Geplaatst op: 09-12-2010

Dagelijks een aspirine verkleint de kans op kanker

Aspirine heeft zich al vaker bewezen als wondermiddel. Het effect van aspirine op hart- en vaatziekten was al jaren bekend maar volgens een nieuwe studie zou het ook bescherming opbouwen tegen kanker.

Definitief bewezen

Uit een eerder onderzoek bleek al dat dagelijks aspirine te slikken de kans op darmkanker kan verkleinen. Volgens Britse wetenschappers is het nu voor het eerst definitief bewezen dat aspirine de sterfte aan kanker met een derde daalt als je minimaal 5 jaar lang elke dag aspirine slikt. Bij sommige soorten van kanker daalde het sterftecijfer zelfs met 34% en bij maag- en darmkanker zelfs met 54%.

Bescherming tegen kanker 

De kans op een hartaanval en beroerte zou bij dagelijkse inname van 75 mg aspirine verlaagt worden bij mensen die nog nooit hart- en vaatproblemen hebben gehad. Mensen in de leeftijd van 45 tot 50 jaar hebben het meeste baat bij het slikken van aspirine omdat de kanker op kanker stijgt met de leeftijd. Hartpatiënten die al een lage dosis aspirine op doktersadvies slikken zouden volgens de nieuwe studie ook bescherming opbouwen tegen kanker.

Bijwerkingen 

De kans op bijwerkingen zoals maagbloedingen en een hersenbloeding bij veelvuldig aspirinegebruik moet men, volgens professor Peter Rothwell ( leider van het onderzoek) van de John Radcliffe Hospital in Oxford niet onderschatten maar hij denkt dat de ontdekte voordelen tegen kanker van aspirine hier ruimschoots tegen op wegen.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief