Dagelijks drie bananen verkleint kans op hartaanval

Geplaatst op: 11-04-2011

Dagelijks drie bananen verkleint kans op hartaanval

Britse en Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van drie bananen per dag het risico op een hartaanval aanzienlijk vermindert.

Dagelijkse inname van 1600 mg

De kans op een hartaanval zou met ruim 21 procent verminderd worden door de kalium in de bananen. In een gemiddelde banaan zit 500 mg kalium in, uit het onderzoek bleek dat je bij dagelijkse inname van gemiddeld 1600 mg kalium (drie bananen) het risico op een hartaanval met een vijfde kunt verkleinen.

Kaliumrijk voedsel

Hartaanvallen kunnen dus volgens de onderzoekers worden voorkomen door het eten van kaliumrijk voedsel zoals spinazie, volkorenproducten, noten, bananen, peulvruchten en bieten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is 1 tot 3 gram per dag. Kalium zorgt o.a voor het samentrekken van de spieren en voor het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel, stimuleert de productie van hemoglobine in het bloed en werkt tegen een hoge bloeddruk.

Wat zit er in bananen

Behalve dat bananen kaliumrijk zijn en ook veel energie geven bevatten ze ook de vitamines A, B en C, tryptofaan (aminozuur),ijzer, selenium en magnesium. Een gemiddelde banaan van 150 gram bevat ongeveer 125 kilocalorieën, 29 gram koolhydraten,1,2 gram eiwit, 0,2 gram vet en 0,4 gram vezels. Bananen zijn zoutarm.

 

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief