Consumentenbond voorbij aan voedselconsumptiemetingen RIVM

Geplaatst op: 20-10-2014

Consumentenbond voorbij aan voedselconsumptiemetingen RIVM

In de consumentengids van de maand oktober bericht de Consumentenbond onvolledig in het artikel ‘Betere weerstand uit een potje?'. Ze schrijft dat tekorten aan vitaminen en mineralen bij de meeste mensen zeldzaam zijn en gaan voorbij aan de praktijk zoals blijkt uit voedselconsumptiepeilingen.

Aanbevelingen groente, fruit en vis

De Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen laten namelijk zien dat een zeer grote groep mensen de aanbeveling niet haalt van 2 ons groenten, 2 stuks fruit en 2 keer per week vis. Slechts 1% tot 14% van de bevolking haalt de aanbeveling voor groente (afhankelijk van de leeftijdsgroep)1. En maar 3% tot 26% van de bevolking haalt de aanbeveling voor fruit1. Onduidelijk is of dit feit op zich leidt tot gezondheidsnadelen.

Wel is duidelijk dat de voeding van een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E en magnesium, kalium en zink bevat dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad of andere autoriteiten1.

Vastgestelde tekorten door voedsel

De Consumentenbond schrijft dat tekorten bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Ze geven wel aan dat bepaalde doelgroepen extra vitamine D en foliumzuur kunnen gebruiken, maar gaan voorbij aan de andere vastgestelde tekorten in de voeding van veel mensen, ten opzichte van de aanbevelingen. Ze houdt geen rekening met de uitkomsten van de voedselconsumptiepeiling over wat mensen daadwerkelijk binnenkrijgen.

Waardevolle aanvulling

Natuurlijk is een beter voedingspatroon een eerste aangewezen verbeterpunt. Wanneer mensen de aanbeveling niet halen kan een voedingssupplement wel degelijk een waardevolle aanvulling zijn. Door tekorten in de voeding te negeren informeert de Consumentenbond onvolledig. En dat terwijl goede voeding aangevuld met de juiste voedingssupplementen juist gezondheidswinst en kostenbesparingen in de gezondheidszorg2 kunnen opleveren.1 van Rossum CTM, Fransen HP, et al (2011); Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years
2 Highlight NPN symposium ‘Voedingstekort versus begrotingstekort 2013

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief