Chocolade bevat meer antioxidanten en polyfenolen dan fruitsap

Geplaatst op: 09-02-2011

Chocolade bevat meer antioxidanten en polyfenolen dan fruitsap

Pure chocolade en cacaopoeder bevatten meer antioxidanten en polyfenolen dan fruitsappen en biedt daardoor ook een goede bescherming tegen hartziektes en kanker.

Flavanoïden en polyfenolen

Door de stoffen flavanoïden en polyfenolen beschermen zij de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Polyfenolen hebben ook nog als eigenschap dat ze ontstekingsprocessen tegengaan. Flavanoïden zitten o.a. in geneeskrachtige kruiden, fruit, groenten, zaden, noten, thee, wijn bosbessen en druiven. Belangrijke polyfenolbronnen zijn o.a. bessen, thee, bier, wijn, olijfolie, chocolade/cacao, pinda en walnoot.

Meer antioxidanten en polyfenolen

De onderzoekers hadden pure chocolade, cacao en warme chocomelk vergeleken met het sap van granaatappel en cranberry's (boordevol antioxidanten) en kwamen tot de conclusie dat cacaopoeder en pure chocolade meer antioxidanten en polyfenolen bevatten dan het sap van het fruit. Wel bleek na verhitting van chocolade dat de stoffen niet meer aanwezig waren.

Hoe hoger het cacaopercentage, hoe gezonder de chocolade

Volgens de onderzoekers moeten cacaozaden beschouwd worden als een soort superfruit. Bij chocolade is het dus hoger het gehalte cacao, hoe minder suiker er is toegevoegd, bijvoorbeeld 70% cacao op de verpakking betekent dus 30% suiker. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe gezonder de chocolade. Dat is nog eens goed nieuws voor de chocoladeliefhebbers!

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief