CBG publiceert lijst van alle UAD-zelfzorggeneesmiddelen

Geplaatst op: 04-10-2012

CBG publiceert lijst van alle UAD-zelfzorggeneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft eind vorige maand een lijst op haar website gepubliceerd van alle UAD-zelfzorggeneesmiddelen met RVG-nummer en RVH-nummer (homeopathica).

Aanleiding voor de publicatie is het feit dat de nieuwe indeling van geneesmiddelen waarmee gestart is in 2007 (toen de Geneesmiddelenwet van kracht werd) nu inmiddels afgerond is.

De achtergrond

Onder de vroegere Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WOG) waren zelfzorggeneesmiddelen ingedeeld in de categorie NR. Met de invoering van de Geneesmiddelenwet (Gmw) in 2007 is voor zelfzorggeneesmiddelen een nieuwe indeling ingevoerd. De NR-categorie geldt niet meer. Zelfzorggeneesmiddelen zijn nu ingedeeld in AV, UAD en UA. Geneesmiddelen in de categorie UA mogen uitsluitend worden afgeleverd bij de apotheek, geneesmiddelen in de categorie UAD uitsluitend bij apotheek en drogist, en geneesmiddelen in de categorie AV zijn algemeen verkrijgbaar.

Zonder deskundig toezicht

Geneesmiddelen in de categorie AV zijn niet alleen verkrijgbaar bij apotheek en drogist maar kunnen ook via verkooppunten zoals de supermarkt of het benzinestation (dus zonder deskundig toezicht) te verkrijgen zijn. Veruit de meeste geneesmiddelen zijn in de UAD-categorie ingedeeld.

Indeling UAD-categorie

De geneesmiddelen die het betreffen staan vermeld op twee lijsten van geneesmiddelen ingedeeld in de UAD-categorie. Via onderstaande links zijn de lijsten te downloaden.

Lijst van geneesmiddelen ingedeeld in UAD-categorie met RVG-nummer

Lijst van geneesmiddelen ingedeeld in UAD-categorie met RVH-nummer (homeopathica)

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief