Beroemde kruidentuin van VSM sluit eind dit jaar voorgoed

Geplaatst op: 21-01-2011

Beroemde kruidentuin van VSM sluit eind dit jaar voorgoed

Eind dit jaar gaat de beroemde kruidentuin van VSM voorgoed verdwijnen, vanaf april 2011 verhuist de productieafdeling van VSM naar zusterbedrijven in Duitsland.

Kruidentuin

Tot het einde van dit jaar zal de kruidentuin nog in gebruik blijven in Alkmaar en is de tuin voor de laatste keer opengesteld voor publiek in de maanden mei, juni en juli. In Alkmaar blijft alleen de marketing en verkoop van de natuurlijke geneesmiddelen van VSM achter, alleen de productieafdeling verhuist naar Duitsland.

Reorganisatie

Door de reorganisatie verdwijnen er 90 van de 138 banen vanaf augustus 2011, verslagenheid binnen het bedrijf is groot, de meeste werken al heel lang bij VSM. De directie van VSM heeft in overleg met de Ondernemingsraad een goed sociaal plan voor de medewerkers geregeld.

De tuin

De beroemde tuin van VSM heeft een ecologische siertuin en een biologische productietuin met circa 500 soorten geneeskrachtige planten die ze gebruiken als grondstof voor geneesmiddelen. Ook wordt de tuin voor educatie en voor de oogst van de zaden gebruikt.

Optimale kwaliteit

Alles bij VSM zoals het voorzaaien, verspenen en het opkweken gebeurt allemaal handmatig. Het verzorgen en oogsten doen ze ook het meeste met de hand zodat ze de volledige controle hebben over het product, VSM wil namelijk optimale kwaliteit leveren!

10.000 kilo kruiden

VSM werkt met een nauwkeurige teeltplanning, daardoor oogsten ze jaarlijks ongeveer 10.000 kilo kruiden die in hun eigen fabriek worden verwerkt tot oertincturen, de basis van de geneesmiddelen. Op de productievelden telen ze o.a. de bekende wijnruit (Ruta), rode zonnehoed (Echinacea) en goudsbloem (Calendula).

EKO-keurmerk

De plantaardige geneesmiddelen zijn puur natuur want de tuinafdeling werkt volledig ecologisch dus zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daardoor hebben ze een officiële erkenning in de vorm van een SKAL EKO-keurmerk die alleen gebruikt mag worden als producten voor meer dan 95% uit biologische ingrediënten bestaan.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief