Afgelopen dertig jaar aantal mensen met overgewicht wereldwijd verdubbeld

Geplaatst op: 08-02-2011

Afgelopen dertig jaar aantal mensen met overgewicht wereldwijd verdubbeld

Steeds meer mensen kampen met overgewicht. Het percentage mensen met zwaar overgewicht (obesitas) neemt steeds sneller toe.

500 miljoen mensen te dik

Uit een internationale studie blijkt dat de afgelopen dertig jaar het aantal mensen met overgewicht wereldwijd verdubbeld is. Dat betekent dat dus meer dan 500 miljoen mensen te dik zijn. Amerika spant de kroon, daar hebben de mensen gemiddeld een BMI van meer dan 28. Een gezond BMI is tussen de 20 en 25. Overgewicht is boven BMI 25, voor zwaarlijvigheid is de norm 30 en van zware obesitas spreekt men van een BMI vanaf 35.

Diabetes, kanker, hartziekten en andere aandoeningen

In 2008 waren meer dan een half miljard volwassen mensen veel te dik en had een op de 10 mannen en een op de zeven vrouwen overgewicht. Zwaarlijvigheid kan diabetes, kanker, hartziekten (doodsoorzaak nr 1) en andere aandoeningen veroorzaken en sterven er jaarlijks meer dan drie miljoen mensen aan de gevolgen van zwaarlijvigheid.

Campagnes tegen obesitas

De wetenschappers vrezen dat de komende jaren zeker tientallen miljoenen mensen zullen sterven aan de gevolgen van vetzucht en roepen wereldwijd gezondheidsorganisaties en de regeringen op om campagnes op te zetten tegen obesitas om zo de mensen er op te wijzen hoe belangrijk het is om gezond en verantwoord te eten en te bewegen.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief