Aantal besmette teken in Nederland is hoog

Geplaatst op: 27-05-2011

Aantal besmette teken in Nederland is hoog

In Nederland blijkt dat zeker 15% van de teken besmet is, een beet van een teek die geïnfecteerd is met de borreliabacterie kan bij mensen Borreliose (Ziekte van Lyme) overdragen.

In Europa 10%

Dit blijkt uit een jarenlange studie van Wageningen Universiteit. Op sommige locaties zijn zelfs meer dan 30% van de teken besmet terwijl in Europa het gemiddeld 10% is. Dit komt volgens de onderzoekers omdat Nederland veel bos, duinen en parken heeft. Ruim 22.000 mensen moesten in 2009 behandeld worden door de huisarts met de ziekte van Lyme, dat zijn er ruim 5000 meer dan in 2005.

Teken

Teken komen het hele jaar door voor maar men moet extra alert zijn vanaf april tot en met september. Ze komen het meest voor op schaduwrijke plekken zoals bossen, duinen, parken en tuinen, het is erg belangrijk dat je jezelf en kinderen steeds controleerd als je daar bent geweest. Ga je de natuur in? tekenbeten kunnen worden voorkomen door lange broeken, lange mouwen, sokken en hoge schoenen te dragen en insectwerende middelen te gebruiken met deet of permethrin.

Tekenbeet

Een tekenbeet voel je vaak niet en is meestal onschuldig, maar een beet kan je wel ziek maken als de teek lang vastgebeten in de huid zit. Mocht je gebeten zijn verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekentang. Als de teek geïnfecteerd is kunnen er na een aantal dagen tot weken op de plek van de beet rode, ringvormige vlekken ontstaan, neem dan contact op met de huisarts. Over het algemeen kan de ziekte met antibiotica goed worden bestreden.

Meer artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief